Mam VPS-a, którego dopiero zaczynam konfigurować.
Postawiłem tam już jedna aplikację railsowa, ale chciałbym zainstalować na nim również serwer poczty (przewiduję raczej małe obciążenie)
Pytanie 1. Czy jest jakaś aplikacja webmail w RoR aktualniejsza od Mailr?
2. Polecacie jakiś tutorial instalacji IMAP/POP3? większość, które znalazłem ma 2-3 lata.
3. Czy przy instalacji np. Roundcube, czyli instalacji PHP, nie posypie się app stojący na passengerze + apache2?
Ja zwykle konfigurowałem Postfix + MySQL + roundcube + courier. Za każdym razem to była najbardziej męcząca część konfiguracji serwera. Niestety jakiś czas temu po aktualizacji pakietów, postfix przestał mi poprawnie obsługiwać pocztę (błędy “You are not a trusted user” http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1446982). Średnio miałem ochotę znowu się z tym użerać, więc przeniosłem się z pocztą na zoho.com - dają mniej więcej to co Google Apps, plusem jest wersja darmowa do 10 skrzynek. Dla moich potrzeb (obsługa dwóch adresów w domenie) jest to rozwiązanie wystarczające i teoretycznie nie muszę się martwić, że po pewnej aktualizacji poczta mi przestanie działać.
Co do Twojego ostatniego pytania, to wydaje mi się, że może się posypać. Sprawdź czy instalacja PHP nie zmienia Ci Apache z prefork na worker lub odwrotnie. Ja, gdy muszę łączyć RoR z php to zwykle stawiam nginx+passenger na porcie 80 i robię proxy_pass do Apache+php na 8080. Nginx instaluję mniej więcej według tego: http://blog.phusion.nl/2013/09/11/debian-and-ubuntu-packages-for-phusion-passenger/
Jakby ktoś miał aktualny tutorial konfiguracji postfixa na Debianie to też byłbym wdzięczny za podesłanie.
Właśnie mi nie bardzo leży ZOHO - jest dla mnie nieintuicyjne i generalnie drażniące.
Jeszcze zastanawiam się nad:
Tam jest chyba do 12 adresów i dezajn, że tak powiem współczesny.
[edit:]
Sprawdziłem - jest za free do 12 kont dla współpracowników, ale do 1000 skrzynek mailowych bez limitu danych, utrzymywane na Yandex.com
P.S. Yandex udostępnia do 1000 skrzynek za free bez użycia britix24
Inną sprawą jest podejście moralne do używania rosyjskich serwisów
googlaj: lemat postfix - opis wiekowy, ale w postfiksie się aż tak dużo nie zmieniło. Dodatkowo lemata można spotkać na pl.comp.mail.mta - ruch może na grupie nie duży, ale chętnych do pomocy zawsze się znajdzie.
Najważniejsza sprawa: nie zrób open-relay’a!
Nie powinna, to są inne moduły apacha, chociaż ja akurat robiłem w odwrotnej kolejności, więc głowy nie dam