Serwer produkcyjny Rails (Ubuntu, Chef Solo, Capistrano, dotenv) - potrzebna pomoc (odpłatna) przy konfiguracji

Cześć,

szukam odpłatnej pomocy przy tworzeniu serwera produkcyjnego dla małej aplikacji.

Chcę stworzyć serwer na fizycznej maszynie z systemem Ubuntu Server 14.04 + Rails + PostgreSQL.
Wykorzystane Chef-solo (tutaj sobie poradzę), dotenv (lub inny robiący to samo) i Capistrano.

Chodzi o pomoc w postaci wskazówek i konsultacji (np. skype). Mam problem głównie ze skonfigurowaniem Capistrano by działało wg założeń.

Czy konieczne jest aby kod Capistrano znajdował się w repozytorium aplikacji?
Jak stworzyć dwa środowiska na maszynie - staging i production?
Jak ograniczyć możliwość aktualizacji środowiska produkcyjnego do jednego dewelopera, a środowiska staging do np. dwóch?
Jak sprawić by Capistrano pobierało np. rewizję z gałezi master otagowanej konkretnym numerem?
Jak zorganizować workflow rozwoju i testowania nowej wersji aplikacji korzystając z git-a? Może staging, beta i production?

Pozdrawiam

Jak stworzyć dwa środowiska na maszynie - staging i production?

dwa osobne pliki w folderze config/deploy (capistrano nazywa to ‘stages’)

Jak ograniczyć możliwość aktualizacji środowiska produkcyjnego do jednego dewelopera, a środowiska staging do np. dwóch?

dwóch osobnych userów unixowych z innym zestawem kluczy w .ssh/authorized_keys?

Wystarczy 1 user unixowy + dodanie kluczy publicznych developerów do ~/.ssh/authorized_keys na tych maszynach, do których dajemy dostęp.

Ja zrozumiałem że te środowiska mają być na jednej maszynie i stąd problem.

1 Like

Ano w sumie możliwe, że i to autor miał na myśli.