[quote=Bragi]Trudno “przez przypadek” założyć drugie konto, żeby mieć hosting “za darmo”. Cieszę się, że zauważyłeś tą klauzulę bo to oznacza, że jednak warto żeby była. Jej zadaniem jest właśnie odstraszanie kombinatorów.
Swoją drogą na razie mieliśmy tylko jednego takiego talenta. Zamknęliśmy oba jego konta, zlikwidowaliśmy aplikację i wysłaliśmy maila z informacją. Wystarczyło. Gdyby był bardziej nachalny to oczywiście sięgnęlibyśmy do kontraktu.[/quote]
Come on, Łukasz. Moim zdaniem zapis jest do dupy i potencjalnie odstrasza Waszych klientów. Jeśli jestem freelancerem, pracuję przy kilku aplikacjach, ale zazwyczaj przy jednej dziennie, to logiczne wydałoby mi się że mogę sobie tą aplikację w każdej chwili na serwerze podmienić na inną. Mogę tak zrobić na heroku, chociaż pewnie nie zrobię bo za dużo z tym zawracania głowy.
Zapis też jest wadliwy prawnie o ile nie ma definicji aplikacji (nie chce mi się grzebać). Co z projektami złożonymi z kilku aplikacji, podmontowanych np. w routes.rb? Co w momencie gdy mam panel admina i front-end w oddzielnych aplikacjach, część unicornów serwuje mi jedno a część drugie? Kiedy jest to jedna aplikacja a kiedy kilka?
Nie bardzo rozumiem dlaczego, jako użytkownik, mam płacić kilkukrotnie za to, że w jednym czasie działa mi jedna aplikacja, a ją sobie raz na jakiś czas podmienię na inną.
Ba, nie bardzo rozumiem dlaczego jest ograniczenie do jednej aplikacji w danym czasie, skoro mam do wykorzystania pewien skrawek zasobów serwera ograniczony pamięcią RAM, czasem procesora i rozmiarem dysku, chciałbym go rzeczywiście mieć do wykorzystania.
Podsumowując: Shelly vs. Heroku, przy całej mojej sympatii i chęci wspierania lokalnych przedsiębiorców, wypada marnie jeśli szukam hostingu dla małej aplikacji / stagingu itd.
Sprawa ma się jednak zupełnie inaczej gdy chodzi o wyższe plany: Startup i Production wyglądają bardziej niż sensownie.
Z doświadczenia wiem że sponsor projektu zazwyczaj wybierze sposób wdrożenia zasugerowany przez developera. Jeśli developer będzie wolał wybrać heroku bo nie chce płacić tych śmiesznych 20 EUR na starcie, albo zbanujecie mu konto za przełączanie się pomiędzy aplikacjami, to jak on ma sprowadzić Wam klienta gdy będzie potrzebował serwera na wdrożenie na produkcję?