Siejemy defetyzm

Czy na prawdę warto zabierać się za tego typu projekt?
Beasta już nie przebijecie. Ewentualnie może być warto go sforkować…

A może pomyślimy nad czymś ciekawszym? Nazwa może zostać :slight_smile:

może ten de-a-gregator rss, o którym trochę mówiłem na ostatnim spotkaniu?

Mógłbyś trochę przybliżyć temat ?

bardzo ogólnie: agregator rss z blogów przeznaczony głównie (ale nie tylko) dla osób, które mają blogi.

generalnie chodzi o taki agregator, który sam podpowiadałby, jakie jeszcze blogi mogą zainteresować użytkownika. w jaki sposób? interesujące mogą być blogi czytane przez osoby czytające bloga użytkownika / czytane przez osoby, których bloga czyta użytkownik. to zgrubny zarys, można to dopracować w szczegółach.

Dobry pomysl.

A tak na powaznie: bedzie to klon czegos hamerykanskiego czy nowa jakosc? bo ja sobie nie przypominam zadnego takiego toola. Ale narzedzia dla bloggerow nie sa moja pasja.

Jesli nowa jakosc to tym bardziej temat jest wart zastanowienia

http://nhw.pl/

ja się z czymś takim nie spotkałem. oczywiście nie ma sensu robienie klona. pytanie tylko, czy “społecznego filtrowania” nie zrobić jako nakładki na inny agregator.

Hmm krótkie google i nie widzę kandydatów - musiałbyś mieć udostępnione API, które daje dostęp do list od innych userów.

Planuję się pokazać na spotkaniu 11.12 - czy bedziemy mogli porozmawiać, bo temat wydaje się interesujący…

ok, pewnie, porozmawiamy o tym.

jeszcze trochę o pomyśle, jaką potrzebę ma zaspokajać. ano taką, że czytniki rss owszem, są fajne i dobrze spełniają funkcję agregowania tego co chcemy agregować. natomiast brakuje im funkcji podpowiadania, co jeszcze by można było dodać. czasem mamy też więcej czasu, przeczytamy nasze feedy i chcemy poczytać coś więcej. stąd pomysł, by czytnik pokazywał także inne interesujące feedy i pozwalał na ich dodawanie do naszych feedów. wiadomości z innych feedów mogłyby być nawet zmieszane z naszymi, ale wyraźnie oznaczone. i przy każdym link: “nie chcę tego już więcej na oczy widzieć” :slight_smile:

potrzebna do tego jest jasna identyfikacja: mój blog - mój feed - moje czytane feedy (tak, żeby dodając feed do swoich feedów, dodać jednocześnie feedy czytane przez użytkownika tego bloga do proponowanych). tu oczywiście powstaje problem masy krytycznej, tego, żeby właściciele blogów byli również zarejestrowani w serwisie i żeby były w nim zarejestrowane ich feedy.

jeszcze tylko dodam linka:

czyli nie tylko ja mam podobne pomysły :slight_smile:

[quote=mjagodzinski]jeszcze tylko dodam linka:

czyli nie tylko ja mam podobne pomysły :)[/quote]
Bawię się właśnie feeds2.com - to chyba twój pomysł zmaterializowany. Ostatnio prześladuje mnie taka myśl, że każdy fajny pomysł, który pojawia się w twojej głowie jest materializowany w sieci zanim zdążysz wpisać “rails myproject” :smiley:

Oj, Daniel mógłby coś na ten temat powiedzieć.

A serio: to zdecydowanie nie jest to, co ja chciałem stworzyć.

Wg. mnie bardzo istotne jest, aby czytnik news umożliwiał Ci dodanie na stałe feedów, a nie za każdym razem decydował, czy pokazać Ci post, czy nie, na podstawie nawet najbardziej inteligentnych algorytmów. Może najwyżej sugerować.

Dodatkowo w moim podejściu byłoby dokonywane filtrowanie za pomocą feedów osób, których blogi są czytane. Co oczywiście jest dość trudne do realizacji, bo wszyscy musieliby się dzielić tą informacją. A może wykorzystać blogroll?

Dzieje się coś z tym pomysłem?