simple_form, params

#wersja zwykła %h1 Log in = form_tag sessions_path do .field = label_tag :username = text_field_tag :username, params[:username] .field = label_tag :password = password_field_tag :password .actions= submit_tag "Zaloguj" #wersja z simple_form -# = simple_form_for sessions_path do |f| -# = f.input :username -# = f.input :password -# = f.button :submit, "Zaloguj"
Witam,
jak zmienić powyższy zakomentowany kod simple_form aby działał tak ja ten powyżej niego?

dostaję błąd

ActionController::RoutingError: No route matches [POST] "/sessions/new"

Nie używam simple_form, ale wydaje mi się żę masz złą konstrukcję simple_form_for – nie parametrem nie powinna być ścieżka, a obiekt, np User ,Session czy cokolwiek tam masz. RTFM?

Próbowałem z obiektem, tylko nie mam modelu Session. Próbuję teraz tam jakoś User wstawić

No to może nie ma sensu używanie simple_form, skoro oferuje tylko helper w wariancie _for @model? Nie wiem, wydaje mi się że możesz próbować coś przekombinować z tym formularzem.

Zawsze możesz zrobić model Session (tableless) ale prawdopodobnie tego nie potrzebujesz.

Dzięki,
nie potrzebuję Session.
Kolega z którym piszę chce mieć wszystko w simple_form bo ładne to niby :slight_smile:
Ja mam z tym tylko problemy :slight_smile:

[quote=regedarek]Dzięki,
nie potrzebuję Session.
Kolega z którym piszę chce mieć wszystko w simple_form bo ładne to niby :slight_smile:
Ja mam z tym tylko problemy :)[/quote]
http://rubydoc.info/github/plataformatec/simple_form/master/frames

idac za tropem

Te helpery operuja na obiekcie a ty go nie masz.

simple_form nie musi operować na obiekcie:

= simple_form_for :session, url: session_path do |f| = f.input :foo = f.input :bar = f.button :submit
:slight_smile:

[quote=zlw]simple_form nie musi operować na obiekcie:

= simple_form_for :session, url: session_path do |f| = f.input :foo = f.input :bar = f.button :submit
:)[/quote]
dzieki swietny tip :slight_smile: