Pojawiła się mi propozycja stworzenia sklepu internetowego i zastanawiam się ile czasu by mi zajęło napisanie go w ROR. Oczywiście to już nie będzie tak, że prawie wszystko będę pisał samemu (w ramach nauki), jak to robię w swoim hobbystycznym projekcie do tej pory, lecz poskładam co trzeba z wybranych GEM-ów.
Jaki zestaw gemów polecilibyście na początek?
Ile czasu (tygodni, miesięcy) może zająć to początkującemu? (myślę odpowiednią wiedzą już dysponuję)
Czy są jakieś narzędzia przeznaczone specjalnie do sklepów internetowych?
Jeszcze nie wiem jakie produkty będą w sklepie, ale zamiast klepać to w php na jakimś gotowcu, bardzo chciałbym to w ROR zrobić. Tylko mam nadzieję, ze klient nie będzie chciał tego na szybko tylko da mi odpowiednio duży CZAS na wykonanie projektu.
Budżet to ok. 6000zł + ?zł za późniejsze utrzymanie kodu i modyfikacje.
Jak chcesz oszczędzić sobie dużo problemów to użyj spree
Na tak postawione pytanie nie da się odpowiedzieć poprawnie Sklep sklepowi nierówny, może zająć tydzień, może zająć pół roku.
Tak, spree
UPDATE:
Mały update, żeby odpowiedź nie była tak lakoniczna. Wiem, że prawdopodobnie jako początkujący bardzo chcesz to sam napisać, ale skoro jesteś początkującym programistą, to pewnie jako freelancer też nie masz dużo doświadczenia. Niestety jeżeli sam wykonujesz takie zadanie, musisz także odpowiadać za organizację projektu, a to może być na początku trudne. Może Ci się wydawać, że napisanie takiego sklepu będzie proste i jest szansa, że być może tak będzie, zmieścisz się w sensownym czasie, klient będzie zadowolony i wszystko się ładnie potoczy. Ale niestety, moim zdaniem, dużo większa jest szansa, że klient nie będzie umiał sensownie wyrazić co właściwie w tym sklepie chce mieć, będzie chciał od razu wejść z bardzo dużą ilością feature’ów i skończy się na tym, że nie zmieścisz się z deadline’ami i albo będziesz pracował w końcowym rozrachunku za grosze, albo klient będzie musiał znacznie zwiększyć budżet. Dlatego przy takim budżecie polecam wybrać rozwiązanie, które może nie wydaje się takie ambitne (“łe… ktoś to już napisał, ja tylko grafikę potnę i ewentualnie dopiszę kilka prostych rzeczy”), ale będzie miało jak największą szansę na szybkie wdrożenie i bezproblemowe działanie.
Jak chcesz oszczędzić sobie dużo problemów to użyj spree[/quote]
+milijon
A nawet jeśli nie zamierzasz użyć Spree, to przynajmniej podejrzyj (kod jest całkiem spoko) jak rozwiązali pewne kwestie. Tutaj z racji osobistego emo* polecam maszynę stanów w modelu Order.
od pół roku zajmuję się utrzymaniem i rozwijaniem silnika sklepu napisanego przez osoby które nie wiedzą co to maszyna stanów skończonych i zaimplementowały stany zamówienia używając warunkowych walidacji i callbacków AR
Nie wiem ile wynosi stawka godzinowa, ale przyjmijmy że te 6k pln opłaca Ci się jeśli całość zajmie nie więcej niż 2-4 tygodnie. Nie napiszesz w tyle sklepu od zera, bierz dobrego gotowca (Spree) i po prostu dorób do niego customowy wygląd. Razem z poznawaniem przez Ciebie Spree i RoR to jedyna szansa na zmieszczenie się w czasie / budżecie.
Dla początkującego i mieszkającego poza dużym miastem takim jak Warszawa, życie jest tańsze, więc mogło by te 6000zł wystarczyć na 2-3 miesiące pracy. Byleby się rozwijać.