Spotkanie marcowe

Heloł!
Ponownie celujemy jak najszerzej w środowisko rubiowców z Warszawy (i nie tylko - zapraszamy przyjezdnych!), więc i tematy na różnych stopniach zaawansowanie. Takie, które mogą podejść nie tylko pasjonatom, hakerom i profesjonalistom, ale i początkującym oraz osobom z innych ekosystemów.

Trzy prezentacje, różne poziomy:

1. Mike Lee - Test By Proxy: A tour of a flexible way to get monitoring, logging and testing fully automated pt. 3
    (właściwie nieważny stopień zaawansowania - ta trylogia jest przeciekawa ze względu na sam pomysł, kodu ruby/rails jest w niej bardzo niewiele)
  2. Aleksander Dąbrowski - Design patterns in Ruby: How to use them in Ruby, and why you are already using them
    (prezentacja powinna wyjść naprzeciw oczekiwaniom początkujących rubiowców oraz wszystkich tych, którzy jeszcze nie poznali Wzorców Projektowych)
  3. Tomek Stachewicz - Writing Ruby native extensions in D programming language: speed doesn’t have to mean writing in plain old C
    (trochę trudniejsza tematyka i w związku z prezentacją styczniową)

Prezentacje będą po angielsku oczywiście (uczyć się języków!) i, jak widać po doborze tematów, chyba wartościowe dla każdego niezależnie od poziomu. Zresztą i tak są tylko pretekstem do spotkania się w gronie podobnych sobie rubiowców w Warszawie :wink:

Zapraszamy nie tylko Warszawiaków - kaman, do stolicy (jak bardzo można jej nie lubić :wink: ) dojechać bardzo łatwo, a miejsce spotkania jest trzy przystanki tramwajowe od Dworca Centralnego.

Jak zwykle pierwszy wtorek miesiąca, tym razem 3. marca.

Jak zwykle zaczynamy o 19:30 w Emerald Irish Pub (naprzeciwko Muzeum Narodowego) jednym (no, może dwoma :wink: ) piwem, a potem idziemy do sali na prezentacje i hakowanie.

Post z ogłoszeniem oczywiście na stronce Warsaw Ruby Users Group:
http://wrug.eu/2009/2/20/2009-3-meeting-plan

Proszę się też dopisywać do spotkania na Goldenline

Yess, udało się! To był owocny wieczór! :smiley:

Zatem moja prezentacja się odbędzie (już się bałem że trzeba będzie odwołać z ostatniej chwili z powodu “failure to deliver working example”) i będę mógł nawet pokazać działający kod oraz repo/stronkę projektu. Kto kiedyś pisał natywne rozszerzenia do Rubiego w C, ten będzie mile zaskoczony :slight_smile:

Nie mogę się doczekać :).

No kurde, powiedz że przyjedziesz aż z dalekiego południa na to spotkanie?!? :smiley:

Nie no, aż tak to mi się nie chce. Czekam na stronkę/repo/prezentację. O czym będzie? FFI?

Oczywiście że o FFI, w końcu dotyczy pisania natywnych rozszerzeń rubiego w innym języku. Tu jeszcze będzie konkretnie o autorskim projekcie / przedsięwzięciu, który ma to uczynić łatwiejszym i przyjemniejszym.

Dobrze było! :smiley:

http://wrug.eu/2009/3/4/2009-03-meeting-summary
(Olek, dorzuć swoje slajdy :slight_smile: )

Szkoda że Mike nie wyrobił się z ostateczną wersją “test by proxy”. Mam zamiar pomóc mu w zebraniu tego w jeden większy artykuł / prezentację, bo pomysł plus technologie, jakie mieszczą się w tym projekcie/“patencie”, są naprawdę warte rozpowszechnienia.

PS.
Dla zainteresowanych: trochę bardziej technicznie na temat RuDy’ego jest na moim nowym hołmsajcie
http://tomash.wrug.eu/
tam też pewnie będę pisał o RuDy to, co nie nadaje się do oficjalnej dokumentacji :wink:

Slajdy dorzucone.
Myślę, że o ile spotkania nie zamienią się we WDUG’a, to idziemy w dobrym kierunku. :slight_smile:

Wow, Slideshare - ale lans :wink:

Uwagi o "WDUG"u udam że nie słyszałem, bo jeszcze musiałbym napisać Ci coś brzydkiego :stuck_out_tongue: