Spree - faktury

Witajcie,
wróciłem po jakimś czasie do zabawy ze spree, i po dłuższej chwili przeklikiwania aplikacji i poszukiwania odpowiedzi na guides, zostałem pokonany przez wydaje mi się oczywistą rzecz: chciałbym dać możliwość zaznaczenia, że składający zamówienie chciałby otrzymać fakturę VAT (i podać dane do faktury: NIP, nazwa firmy). Napisanie czegoś takiego nie powinno być specjalnie trudne (jeden checkbox + 2 dodatkowe pola w adresie), ale nie mogę uwierzyć, że ktoś już wcześniej tego nie robił.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc dot. tego problemu :wink:

Okurde, to jest dobre pytanie! Nie znalazłem rozszerzenia do fakturowania które dawałoby miejsce na NIP :frowning:

WAT? byłem pewien, że Ty (bądź świstak, nie wiedziałem który pierwszy) przyjdzie, i powie mi, że zepsuła mi się wyszukiwarka na githubie albo na google, i że to jeden z popularniejszych gemów, a tu taki psikus.
No nic, trzeba będzie napisać najwyraźniej

Domyślnie spree nie ma nawet systemu autentykacji, więc specjalnie się nie dziwię.
Nie prościej będzie zrobienie tego, co sam sugerujesz? Checkbox + js rozwijający dodatkowe pola + w kontrolerze w create warunek wyzwalający generację dokumentu. Kurde, i komu ja to piszę :smiley:
Podejrzewam, że celowo tego nie zrobili, choćby ze względu na różnorodność przepisów i wymaganych danych w poszczególnych krajach i standaryzację. Sam NIP w Polsce do niedawna wyglądał inaczej niż w UE, numery kont bankowych też - nie wszystkie były zgodne z IBAN. Wyobrażasz sobie, jak to wygląda np w Maroku lub na Kubie? :wink:
Spree w gruncie rzeczy to szkielet, trzeba go rozbudować. Nie robiłem tego, ale nie powinno być to trudne.

ależ oczywiście, że ma – nie ma go spree_core, ale to tylko powód do radości.

dzięki, bez tego nie wiedziałbym jak to zaimplementować :wink:

Skoro ogarnęli kwestie podatkowe (i pochylili się nad taką pierdołą, jak podatek w Quebecu to sorry, ale kwestia faktury to pikuś.

bo to nie jest trudne – tylko upierdliwe. To już nie pierwsza rzecz w tym najbardziej rozbudowanym, najbardziej kompletnym silniku do e-commerce, której mi brakuje, która mnie wkurza i sprawia, że najchętniej przekazałbym projekt jakimś phpowym dymaczom.

gem ‘spree_print_invoice’ , :git => ‘git://raw.github.com/spree/spree_print_invoice.git’

cheackbox +jquary i po sprawie.