Witajcie,
wróciłem po jakimś czasie do zabawy ze spree, i po dłuższej chwili przeklikiwania aplikacji i poszukiwania odpowiedzi na guides, zostałem pokonany przez wydaje mi się oczywistą rzecz: chciałbym dać możliwość zaznaczenia, że składający zamówienie chciałby otrzymać fakturę VAT (i podać dane do faktury: NIP, nazwa firmy). Napisanie czegoś takiego nie powinno być specjalnie trudne (jeden checkbox + 2 dodatkowe pola w adresie), ale nie mogę uwierzyć, że ktoś już wcześniej tego nie robił.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc dot. tego problemu
Okurde, to jest dobre pytanie! Nie znalazłem rozszerzenia do fakturowania które dawałoby miejsce na NIP
WAT? byłem pewien, że Ty (bądź świstak, nie wiedziałem który pierwszy) przyjdzie, i powie mi, że zepsuła mi się wyszukiwarka na githubie albo na google, i że to jeden z popularniejszych gemów, a tu taki psikus.
No nic, trzeba będzie napisać najwyraźniej
Domyślnie spree nie ma nawet systemu autentykacji, więc specjalnie się nie dziwię.
Nie prościej będzie zrobienie tego, co sam sugerujesz? Checkbox + js rozwijający dodatkowe pola + w kontrolerze w create warunek wyzwalający generację dokumentu. Kurde, i komu ja to piszę
Podejrzewam, że celowo tego nie zrobili, choćby ze względu na różnorodność przepisów i wymaganych danych w poszczególnych krajach i standaryzację. Sam NIP w Polsce do niedawna wyglądał inaczej niż w UE, numery kont bankowych też - nie wszystkie były zgodne z IBAN. Wyobrażasz sobie, jak to wygląda np w Maroku lub na Kubie?
Spree w gruncie rzeczy to szkielet, trzeba go rozbudować. Nie robiłem tego, ale nie powinno być to trudne.
ależ oczywiście, że ma – nie ma go spree_core, ale to tylko powód do radości.
dzięki, bez tego nie wiedziałbym jak to zaimplementować
Skoro ogarnęli kwestie podatkowe (i pochylili się nad taką pierdołą, jak podatek w Quebecu to sorry, ale kwestia faktury to pikuś.
bo to nie jest trudne – tylko upierdliwe. To już nie pierwsza rzecz w tym najbardziej rozbudowanym, najbardziej kompletnym silniku do e-commerce, której mi brakuje, która mnie wkurza i sprawia, że najchętniej przekazałbym projekt jakimś phpowym dymaczom.
gem ‘spree_print_invoice’ , :git => ‘git://raw.github.com/spree/spree_print_invoice.git’
cheackbox +jquary i po sprawie.