Spree w Polsce

Witajcie.

Noszę się z zamiarem postawienia małego sklepu, który ma działać w polskich warunkach.
Mimo tego, że spree jest troszkę „duży” dla tak małego sklepu (kilka kategorii, kilkadziesiąt produktów), wydawało mi się, że jest to najbardziej oczywisty wybór.

Problem pojawił się, gdy zacząłem dostosowywać ten sklep do typowo Polskich warunków, i tu pytanie, czy ktokolwiek z forumowiczów (Tomash? :slight_smile: ) rozwiązał następujące problemy:

1. płatność przy odbiorze – jest niby do tego tego gem, ale jest troszkę stary, i na podstawie szybkiego testu stwierdzam, że nie działa z aktualnym spree/wersją railsów. Zastanawiam się, czy wogóle kiedykolwiek to działało, i czy jest sens próbować poprawić ten gem. Zna ktoś może jakąkolwiek działającą alternatywę?
  2. integracja z którymkolwiek z Polskich systemów płatności internetowych (payu?) – też widziałem do tego gem, nie przetestowałem go póki co, ale również wygląda dość staro – ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia z tym związane?
  3. Czy ktoś z Was trzyma gdzieś prywatnego forka tłumaczeń spree? przecież oficjalne tłumaczenia w stylu „Lokalizatory analityki” (spróbujcie zgadnąć, co to jest tak naprawdę) to jakaś parodia.
  4. Jakaś integracja z pocztowym systemem E-nadawca? Byłoby super, gdyby coś takiego było, ale to już w sumie detal przy poprzednich opcjach.

Od kilku lat w zasadzie nie miałem takiego dylematu, ale powoli zastanawiam się, czy tego konkretnego projektu nie machnę na jakimś sklepie phpowym.
Z drugiej strony, aż ciężko mi uwierzyć, że nikt nie ogarnął tak podstawowych – wydaje mi się – kwestii związanych z tak fajnym przecież spree.

Robiłem polski sklep oparty na spree, uwagi:
Ad1. Banalnie prosto się to robi w samym spree, nadpisujesz kroki checkoutu i nie wyświetlasz kroku z CC po prostu pozwalając zakończyć transakcję. Następnie w panelu admina oznaczasz jako zapłacone. W tej wersji z jaką pracowałem były jakieś jaja bo nie pozwalał przejść do wysłanego stanu bez zapłaty, ale tu wystarczył jednolinijkowy patch do state machine.
Ad2. Integracja z Payu i/lub płatności jest trywialna, z dokumnetacją zajęło mi to 2 godziny, tworzysz nowy kontroler do odbierania płatności, a w checkoucie dodajesz jeden krok gdzie generujesz formularz z wypełnionymi parametrami i przycisk “przejdź do xxx”, jedyne co musisz sprawdzić w kontrolerze przyjmującym płatnosć czy kwota autoryzacji się zgadza, i czy IP zapytania też. Rzucę okiem czy nie mam gdzieś kodu przykładowego do tego, ale chyba poszedł gdzieś się paść z którymś dyskiem.
Ad3. Tu ci nie pomogę, tłumaczenia które robiłem są dla naprawdę starej wersji, ale wiesz zawsze github -> fork -> poprawić tłumaczenia -> pull request, jestem pewien że Sean i dziesiątki polskich deweloperów będą ci wdzięczne.
Ad4. Jak w punkcie 3 integracja powinna byc w miarę bezproblemowa ale nie widziałem nigdzie żadnego rozszerzenia akurat do e-nadawcy.

Jeżeli sądzisz że spree to dla ciebie za wielka machina warto rzucić okiem na ror_commerce

uff, przywróciłeś mi wiarę w spree :wink:

Ad1-2. Dałbyś radę podrzucić gdzieś kod?
Ad3. Tak, zdaje sobie sprawę, że to nie jest trudna sprawa, jednak zastanawiam się, czemu tłumaczenia są aż tak słabe – jeśli wykorzystam spree, to na pewno poleci pull request z poprawionymi tłumaczeniami;)
Ad4. To akurat coś z listy zachcianek, żaden kluczowy element :wink:

Dzięki za odpowiedź :wink:

Polskie działające płatności: https://github.com/espresse/spree_dotpay_pl_payment

@sebcioz – dzięki!

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, której standardowo w spree nie ma – możliwości podania danych do faktury – ktoś przerabiał temat?