Jaką książkę polecicie do mysql-a. Może coś w formie ćwiczeń? Co by pokrywała temat joinów, transakcji, triggerów itp. i w skrócie przyda się programiście RoR.
Nie do końca może odpowiada twojemu zamówieniu, ale mogę polecić SQL Antipatterns, które niedawno przeczytałem (a z tego co widzę jest też polskie wydanie). Syntaxa może nie nauczy, ale pozwoli uniknąć paru błędów.
Jaką książkę polecić do MySQL-a?
Przede wszystkim nie polecam MySQL-a. To taki PHP wśród baz danych. Zacznij od normalnej bazy, PostgreSQL.
Po drugie, nic nie przyda się programiście RoR bardziej niż solidna teoria relacyjnych baz danych.
Programiści RoR zbyt często nie kumają baz danych zasłaniając się stwierdzeniem, że “logika powinna być w aplikacji” (co jest prawdą, ale nie ma związku).
Podsumowując, kup książkę o podstawach relacyjnych baz danych i ANSI SQL a szczegóły specyficzne dla PostgreSQL-a doczytaj w dokumentacji.
Podobnie jak kolega wyżej - techniczne kwestie bazy == dokumentacja.
Natomiast co do teorii baz danych - osobiście tylko czytałem (zresztą nie całą książkę) “Podstawowy wykład z baz danych” Ullmana, książkę czyta się OKROPNIE, typowy bełkot profesorski, ale jak juz komuś zeche się męczyć z nią znajdzie tam sporo cennych informacji. Ogólnie średnio polecam. Za to chętnie poznam lepsze alternatywy dla tej książki ; )
Mój kuzyn bawi się RoRem a na studiach go dręczą mysql-em i chciał coś doczytać, wyboru nie ma.
Więc w temacie mysql czy ogólnie relacyjnych baz danych, co jest godnego polecenia?