Jestem świeżakiem na forum i do tego nie-programistą mam jednak doświadczenie przy wdrażaniu technologii IT jako konsultant biznesowy/ PM. Współpracowałem z wieloma Developerami jednakże kodującymi w ABAPie.
Tak czy siak mam następujące pytania:
czy strona godealla.pl powstała w oparciu o framework RoR?
Kolejne pytanie (sorry jeżeli dział w którym zadaję pytanie jest niestosowny, proszę moderatora o przeniesienie) - jak oceniacie trudność stworzenia takiego serwisu w RoR? Wiem że istnieje wiele zmiennych- wiedza Programisty/ wydajność/ specyfikacja techniczna/ jasne zdefiniowanie oczekiwań i ich monitorowanie/ wiele innych. To co mnie interesuje to ile CZASU mogłoby zająć Programiście (jego parametry pozostawiam Wam do oceny) stworzenie agregatora zakupów grupowych.
Żeby wszystko było jasne- nie chcę stworzyć kopii Godealli (którą uważam za b. dobry i profesjonalny serwis). Chodzi mi tylko o ocenę nakładu/ benchmark. Obecnie planuję startup bardzo ciekawego (w moim mniemaniu) portalu i będę szukał człowieka, który zakoduje “myśl biznesową”. Równolegle zabieram się za naukę RoR bo wiem że muszę znać podstawy żeby mieć “pojęcię o wyobrażeniu” i żeby dogadać się z programistą RoR. A to co chciałbym stworzyć to naprawdę użyteczne, pomocne i “miodne” rozwiązanie - i na tym chciałbym się skupić, pozostawiając w tle sens biznesowy i $$$.
Z góry dziękuję za życzliwe komentarze i mam nadzieję że poznam chociaż część społeczności tego forum, a w szczególności pasjonatów i profesjonalistów, z którymi mógłbym rozpocząć współpracę
na 99,9% nie.
Reszta jest na tyle bez sensu, że nie będę komentował.[/quote]
dzieki za %.
Czemu jest bez sensu? oświeć mnie czy napisałem coś co uraziło Twoje ego? na pewno nie miałem takiego zamiaru…
nie, tu moje ego nie ma nic do rzeczy. Jeśli naprawdę nie rozumiesz, czemu tamto pytanie jest bez sensu, pozwól, że posłużę się przykładem z innej beczki.
Czy jesteś w stanie określić, ile lat potrzeba, żeby urosło takie drzewo?
To, że podobne drrzewo na innym gruncie rosło N lat, nie oznacza, że u Ciebie również będzie tyle rosło - może trafić na niezbyt podatny grunt(albo odwrotnie - urośnie dużo szybciej). Plus nie masz pojęcia na temat tego, kto się tym drzewem opiekował, ile wiedzy, doświadczenia i pieniędzy w nie wpompował.
Jeszcze tak ad.1 - jeśli wiesz, że zrobiła to w/w firma, która specjalizuje się w drupalu/zendzie i django, to czemu zakładasz, że ten portal mogłaby napisać w RoR ?
Ciekawy thread, dzięki. Przeczytałem (aczkolwiek część o zdalnej pracy przeczytałem pobieżnie- wybacz :)).
Dobry couching aczkolwiek nie wiem co chciałeś osiągnąć. Zniechęcić/ poinformować/ zachęcić?
tu kolega zakłada że taki startup będzie nastawiony na przychody przez biznesmena (który na pewno nie posiada PMP/ITILa i nigdy niczego nie wdrażał). Moja wizja jest taka że tworzę z programistą prototyp testowany potem na paruset/ paru tysiącach użytkowników i wtedy okaże się czy ta inwestycja jest zdolna do osiągania przychodów.
[quote=Tomash]startupowi nie jest potrzebny programista ogarniający wieloelementowe architektury na poziomie, przepraszam za słownictwo, enterpise’owym (a takie są projekty naszych klientów), do tego umiejący pracować w dużym zespole.
Startupowi jest potrzebny pełen entuzjazmu gość od przysłowiowego “wszystkiego”, który nie musi pisać najpiękniejszego i najbardziej wykręconego kodu na świecie.
Widzę bardzo niewielkie przekrycie pomiędzy ludźmi których zbieramy z rynku pracy, a ludźmi którymi zainteresowane są startupy. Zresztą chyba wszyscy tutaj robimy jakieś własne projekty na boku, przy o wiele mniejszej ich opłacalności na tym etapie (delikatnie mówiąc) – więc nie kupuję narracji o “zepsutych stawkami” programistach. Sam bym dołączył do jakiejś ekipy za ułamek mojej “komercyjnej” stawki godzinowej, tylko po prostu za sensowną współwłasność.[/quote]
tu zgadzam się z kolegą Tomashem- nie zawsze kluczem jest za ile/ tylko jak. W długim terminie jak coś jest ,kolokwialnie mówiąc ,“fajne” zacznie cieszyć się powodzeniem co do sensownej współwłasności- Mint został sprzedany za 170 000 000 USD w stanach gość który to bazowo kodował miał 1,5% udziałów + jest tam teraz głównych architektem rozwiązania… I jak widać osoba która budowała “core” została potraktowana długoterminowo.
jako podsumowanie zacytuję jeszcze jednego kolege:
[quote=sbl]Podsumujmy wypowiedzi z gatunku “Troll up”:
Jest nam (programistom RoR) źle, bo dużo zarabiamy.
Jest nam źle, bo nasze środowisko do pracy (infrastruktura + ekosystem) nad aplikacją można łatwo i szybko zainstalować i skonfigurować.
Jest nam źle, bo do większości powtarzalnych zadań można wykorzystać dobre, wolne (as freedom) i gotowe rozwiązania.
Jakie wartości stały za Ruby i Ruby on Rails?
time to market - chcę mieć możliwość szybko zaprezentować aplikację w maksymalnie akceptowalnej formie - z tego wzięła się znacząca przewaga wydajności pracy railsowca nad phpowcem (czyli: zapewniam taką samą/podobną wartość w krótszym czasie -> mogę domagać się wyższych zarobków)
2.a. least surprise - tworzymy środowisko w którym proste czynności są trywialne i maksymalnie intuicyjne
2.b. convention over configuration - wszelkie biblioteki i narzędzia są skonfigurowane domyślnie w najbardziej użyteczny sposób (np. devise i authlogic wymagają w klasach z użytkownikiem napisania aż jednej linii kodu dla wiekszości zwykłych aplikacji)
DRY - nie powtarzamy tego, co już ktoś (w szczególności: ja) wcześniej dobrze zrobił i unikamy pisania nadmiarowego kodu (a każda linia kodu to dodatkowy koszt utrzymania)
Według mnie, problemy z Rails i niechęć do niego zwykle nie mają podłoża technicznego, tylko biznesowe, ale uzasadniane są jako techniczne (bo taki język jest naturalnym środowiskiem funkcjonowania programistów)… i jeszcze “cierpimy” z tego, że nasz ekosystem miał lepszych marketing, niż równie dobre środowisko Pythonowe :)[/quote]
nie wiem czy to dobra decyzja rozpoczynać startup w RoR ale mój techniczny współpracownik (który będzie audytował architekturę/ kod) powiedział że to dobre rozwiązanie. Zawsze są za i przeciw- uczyć się niemieckiego/ czy rosyjskiego?
Budżet mam własny i preferuję pracę opartą o wyniki i długoterminową współpracę/ zaufanie- nie krótkoterminowe rozdawiennictwo a z całą pewnością jeśli będzie się chciało wejść na “pełnej k…wie” (cytat z filmu “UStawka”) to bez finansowania zewnętrznego ani rusz.
[quote=krzyzak]Czy jesteś w stanie określić, ile lat potrzeba, żeby urosło takie drzewo?
To, że podobne drrzewo na innym gruncie rosło N lat, nie oznacza, że u Ciebie również będzie tyle rosło - może trafić na niezbyt podatny grunt(albo odwrotnie - urośnie dużo szybciej). Plus nie masz pojęcia na temat tego, kto się tym drzewem opiekował, ile wiedzy, doświadczenia i pieniędzy w nie wpompował.
Jeszcze tak ad.1 - jeśli wiesz, że zrobiła to w/w firma, która specjalizuje się w drupalu/zendzie i django, to czemu zakładasz, że ten portal mogłaby napisać w RoR ?[/quote]
pozwól że sam siebie zacytuję i dodatkowo sprawdź co oznacza słowo benchmark
a co do tego:
bo nie mam pewności że nie jest to RoR
Rozumiem że komentujesz bezsensowne posty? to jakaś strategia żeby mieć ich jak najwięcej?
“W jakiej technologii jest wykonany serwis?
Agregator ofert grupowych GoDealla.pl został zbudowany na framework’u Django (napisanym w języku programowania Python).”
“W jakiej technologii jest wykonany serwis?
Agregator ofert grupowych GoDealla.pl został zbudowany na framework’u Django (napisanym w języku programowania Python).”[/quote]
Dzięki Marr!