[START UP- Warszawa] prośba o pomoc

Witam wszystkich,

Jestem świeżakiem na forum i do tego nie-programistą :stuck_out_tongue: mam jednak doświadczenie przy wdrażaniu technologii IT jako konsultant biznesowy/ PM. Współpracowałem z wieloma Developerami jednakże kodującymi w ABAPie.

Tak czy siak mam następujące pytania:

1. czy strona godealla.pl powstała w oparciu o framework RoR?
  2. Kolejne pytanie (sorry jeżeli dział w którym zadaję pytanie jest niestosowny, proszę moderatora o przeniesienie) - jak oceniacie trudność stworzenia takiego serwisu w RoR? Wiem że istnieje wiele zmiennych- wiedza Programisty/ wydajność/ specyfikacja techniczna/ jasne zdefiniowanie oczekiwań i ich monitorowanie/ wiele innych. To co mnie interesuje to ile CZASU mogłoby zająć Programiście (jego parametry pozostawiam Wam do oceny) stworzenie agregatora zakupów grupowych.

Żeby wszystko było jasne- nie chcę stworzyć kopii Godealli (którą uważam za b. dobry i profesjonalny serwis). Chodzi mi tylko o ocenę nakładu/ benchmark. Obecnie planuję startup bardzo ciekawego (w moim mniemaniu) portalu i będę szukał człowieka, który zakoduje “myśl biznesową”. Równolegle zabieram się za naukę RoR bo wiem że muszę znać podstawy żeby mieć “pojęcię o wyobrażeniu” i żeby dogadać się z programistą RoR. A to co chciałbym stworzyć to naprawdę użyteczne, pomocne i “miodne” rozwiązanie - i na tym chciałbym się skupić, pozostawiając w tle sens biznesowy i $$$.

Z góry dziękuję za życzliwe komentarze i mam nadzieję że poznam chociaż część społeczności tego forum, a w szczególności pasjonatów i profesjonalistów, z którymi mógłbym rozpocząć współpracę :slight_smile:

Polecam wnikliwie przeczytać http://rubyonrails.pl/forum/t4831-Rynek-pracy-a-programowanie. - od pierwszej do ostatniej strony.

na 99,9% nie.
Reszta jest na tyle bez sensu, że nie będę komentował.

Wyczuwam flejmogenny wątek. :slight_smile:

1. http://www.merixstudio.pl/ - wnioskując po portofolio twórców, to raczej PHP (Zend) lub Python (Django).
  2. Celowałbym w coś około 3-4 miesięcy.

na 99,9% nie.
Reszta jest na tyle bez sensu, że nie będę komentował.[/quote]
dzieki za %.
Czemu jest bez sensu? oświeć mnie :slight_smile: czy napisałem coś co uraziło Twoje ego? na pewno nie miałem takiego zamiaru… :slight_smile:

[quote=tjeden]Wyczuwam flejmogenny wątek. :slight_smile:

1. http://www.merixstudio.pl/ - wnioskując po portofolio twórców, to raczej PHP (Zend) lub Python (Django).
  2. Celowałbym w coś około 3-4 miesiący.[/quote]
    Dzięki :slight_smile: wiem że to merix, wiem że Poznań. Wnioskuję że flejmogenny oznacza że będzie dużo ognia :slight_smile:
    Pozdr

nie, tu moje ego nie ma nic do rzeczy. Jeśli naprawdę nie rozumiesz, czemu tamto pytanie jest bez sensu, pozwól, że posłużę się przykładem z innej beczki.

Czy jesteś w stanie określić, ile lat potrzeba, żeby urosło takie drzewo?
To, że podobne drrzewo na innym gruncie rosło N lat, nie oznacza, że u Ciebie również będzie tyle rosło - może trafić na niezbyt podatny grunt(albo odwrotnie - urośnie dużo szybciej). Plus nie masz pojęcia na temat tego, kto się tym drzewem opiekował, ile wiedzy, doświadczenia i pieniędzy w nie wpompował.

Jeszcze tak ad.1 - jeśli wiesz, że zrobiła to w/w firma, która specjalizuje się w drupalu/zendzie i django, to czemu zakładasz, że ten portal mogłaby napisać w RoR ?

Ciekawy thread, dzięki. Przeczytałem (aczkolwiek część o zdalnej pracy przeczytałem pobieżnie- wybacz :)).
Dobry couching aczkolwiek nie wiem co chciałeś osiągnąć. Zniechęcić/ poinformować/ zachęcić?

tu kolega zakłada że taki startup będzie nastawiony na przychody przez biznesmena (który na pewno nie posiada PMP/ITILa i nigdy niczego nie wdrażał). Moja wizja jest taka że tworzę z programistą prototyp testowany potem na paruset/ paru tysiącach użytkowników i wtedy okaże się czy ta inwestycja jest zdolna do osiągania przychodów.

[quote=Tomash]startupowi nie jest potrzebny programista ogarniający wieloelementowe architektury na poziomie, przepraszam za słownictwo, enterpise’owym (a takie są projekty naszych klientów), do tego umiejący pracować w dużym zespole.
Startupowi jest potrzebny pełen entuzjazmu gość od przysłowiowego “wszystkiego”, który nie musi pisać najpiękniejszego i najbardziej wykręconego kodu na świecie.
Widzę bardzo niewielkie przekrycie pomiędzy ludźmi których zbieramy z rynku pracy, a ludźmi którymi zainteresowane są startupy. Zresztą chyba wszyscy tutaj robimy jakieś własne projekty na boku, przy o wiele mniejszej ich opłacalności na tym etapie (delikatnie mówiąc) – więc nie kupuję narracji o “zepsutych stawkami” programistach. Sam bym dołączył do jakiejś ekipy za ułamek mojej “komercyjnej” stawki godzinowej, tylko po prostu za sensowną współwłasność.[/quote]
tu zgadzam się z kolegą Tomashem- nie zawsze kluczem jest za ile/ tylko jak. W długim terminie jak coś jest ,kolokwialnie mówiąc ,“fajne” zacznie cieszyć się powodzeniem :slight_smile: co do sensownej współwłasności- Mint został sprzedany za 170 000 000 USD w stanach gość który to bazowo kodował miał 1,5% udziałów + jest tam teraz głównych architektem rozwiązania… I jak widać osoba która budowała “core” została potraktowana długoterminowo.

jako podsumowanie zacytuję jeszcze jednego kolege:

[quote=sbl]Podsumujmy wypowiedzi z gatunku “Troll up”:

1. Jest nam (programistom RoR) źle, bo dużo zarabiamy.
  2. Jest nam źle, bo nasze środowisko do pracy (infrastruktura + ekosystem) nad aplikacją można łatwo i szybko zainstalować i skonfigurować.
  3. Jest nam źle, bo do większości powtarzalnych zadań można wykorzystać dobre, wolne (as freedom) i gotowe rozwiązania.

Jakie wartości stały za Ruby i Ruby on Rails?

1. time to market - chcę mieć możliwość szybko zaprezentować aplikację w maksymalnie akceptowalnej formie - z tego wzięła się znacząca przewaga wydajności pracy railsowca nad phpowcem (czyli: zapewniam taką samą/podobną wartość w krótszym czasie -> mogę domagać się wyższych zarobków)
    2.a. least surprise - tworzymy środowisko w którym proste czynności są trywialne i maksymalnie intuicyjne
    2.b. convention over configuration - wszelkie biblioteki i narzędzia są skonfigurowane domyślnie w najbardziej użyteczny sposób (np. devise i authlogic wymagają w klasach z użytkownikiem napisania aż jednej linii kodu dla wiekszości zwykłych aplikacji)
  2. DRY - nie powtarzamy tego, co już ktoś (w szczególności: ja) wcześniej dobrze zrobił i unikamy pisania nadmiarowego kodu (a każda linia kodu to dodatkowy koszt utrzymania)

Według mnie, problemy z Rails i niechęć do niego zwykle nie mają podłoża technicznego, tylko biznesowe, ale uzasadniane są jako techniczne (bo taki język jest naturalnym środowiskiem funkcjonowania programistów)… i jeszcze “cierpimy” z tego, że nasz ekosystem miał lepszych marketing, niż równie dobre środowisko Pythonowe :)[/quote]
nie wiem czy to dobra decyzja rozpoczynać startup w RoR ale mój techniczny współpracownik (który będzie audytował architekturę/ kod) powiedział że to dobre rozwiązanie. Zawsze są za i przeciw- uczyć się niemieckiego/ czy rosyjskiego?

Budżet mam własny i preferuję pracę opartą o wyniki i długoterminową współpracę/ zaufanie- nie krótkoterminowe rozdawiennictwo :slight_smile: a z całą pewnością jeśli będzie się chciało wejść na “pełnej k…wie” (cytat z filmu “UStawka”) to bez finansowania zewnętrznego ani rusz.

<div style='display:none'><input type='hidden' name='csrfmiddlewaretoken' value='3971f822404d6e747c4bf58639714f07' /></div>

“csrfmiddlewaretoken” wskazuje na framework Django (python)

Głównie chciałem Ci pokazać, że znalezienie programisty (niekoniecznie dobrego) w RoR nie jest łatwe, co dobitnie pokazuje ten wątek.

hmm,

[quote=krzyzak]Czy jesteś w stanie określić, ile lat potrzeba, żeby urosło takie drzewo?
To, że podobne drrzewo na innym gruncie rosło N lat, nie oznacza, że u Ciebie również będzie tyle rosło - może trafić na niezbyt podatny grunt(albo odwrotnie - urośnie dużo szybciej). Plus nie masz pojęcia na temat tego, kto się tym drzewem opiekował, ile wiedzy, doświadczenia i pieniędzy w nie wpompował.

Jeszcze tak ad.1 - jeśli wiesz, że zrobiła to w/w firma, która specjalizuje się w drupalu/zendzie i django, to czemu zakładasz, że ten portal mogłaby napisać w RoR ?[/quote]
pozwól że sam siebie zacytuję i dodatkowo sprawdź co oznacza słowo benchmark :slight_smile:

a co do tego:

bo nie mam pewności że nie jest to RoR :slight_smile:
Rozumiem że komentujesz bezsensowne posty? to jakaś strategia żeby mieć ich jak najwięcej? :slight_smile:

i za to Ci dziękuję!

Pozdrawiam

http://www.godealla.pl/wiecej-o-godealla/

“W jakiej technologii jest wykonany serwis?
Agregator ofert grupowych GoDealla.pl został zbudowany na framework’u Django (napisanym w języku programowania Python).”

[quote=marr]http://www.godealla.pl/wiecej-o-godealla/

“W jakiej technologii jest wykonany serwis?
Agregator ofert grupowych GoDealla.pl został zbudowany na framework’u Django (napisanym w języku programowania Python).”[/quote]
Dzięki Marr!

Pzdr