Mam prośbę do osób aplikujących. CV to bardzo fajna rzecz, bo od razu widać, nad czym ktoś pracował, ale mimo wszystko bardziej zależy nam na kodzie. Wiem, że nie wszyscy udzielają się w projektach open source, przez co konto na githubie może świecić pustkami. W takim wypadku najlepiej przesłać jakiś swój kod, który uważa się za dobrze zaprojektowany / ciekawy. Może być to jakiś model, jakaś klasa rubyego itp.
Nawet jeśli się udzielają to niekoniecznie są to appki Railsowe (w końcu jeśli na codzień robię coś w Railsach to Open Source wolałbym robić w czymś innym dla odmiany) no i oczywiście zwykle prawa autorskie nie pozwalają wysłać kodu komercyjnego projektu nad którym się pracuje. Pomimo, że nie aplikuję to uważam, że czasem trudno spełnić niestety te wymagania.
To nie jest wymaganie jako takie, tzn. nie jest tak, że jak ktoś nie będzie mógł nic wysłać, to nie ma szans. Zresztą szukamy raczej osoby doświadczonej (stąd widełki 5000+), więc nie bardzo wierzę, że odrzucimy na tej podstawie kandydata, który by w innym wypadku pasował.
To, że osobiste prawa autorskie są niezbywalne, niekoniecznie daje nam możliwość udostępnienia kodu osobom trzecim. Wydaje mi się, że to bardziej kwestia umowy zawartej pomiędzy nami a pracodawcą lub klientem.
Nieprawda. Poczytaj o różnicy pomiędzy majątkowymi a osobistymi prawami autorskimi. Podpowiem że sprzedać można tylko jedne z nich.[/quote]
Nie musisz mi podpowiadać, miałem na studiach. http://pl.wiktionary.org/wiki/skrót_myślowy
Chciałem już się rozpisać, ale odpowiem troszkę przewrotnie.
Jest taki rozdział w książce “pragmatyczny programista” zatytułowany “Kot zjadł mi kod źródłowy”, a w nim rada “Zamiast kiepskich udprawiedliwień, dostarcz rozwiązań” (trochę inny jest kontekst, ale tutaj też to pasuje). Nikt tu nie napisał, że warunkiem koniecznym jest kod, a my jesteśmy ludźmi otwartymi. Inwencja to też bardzo fajna cecha.