Strona oparta o dwie bazy danych

Witam!
Chciałbym stworzyć stronę która jest oparta o 2 bazy danych. W pierwszej z nich znajduje się jakaś oferta na zimę w drugiej na lato.
W jaki sposób się za to zabrać? W jaki sposób skonfigurować plik dostępu do bazy? Wiem jak to zrobić jeśli jest jedna baza danych.

Pytanie zasadnicze: czy na pewno potrzebujesz dwóch baz danych? Nie lepiej dodać do danego produktu coś w stylu kategorii dla sezonów?

Tzn. jeśli koniecznie musisz korzystać z 2 baz danych, to możesz to zrobić, ale wtedy poszczególne modele mogą i tak przynależeć do jednej bazy.
Jedną, standardową bazę konfigurujesz standardowo, a dla modeli łączących się z drugą bazą wywołujesz metodę “establish_connection” (w ciele klasy, tzn. tam gdzie “has_many”, itp.) z parametrami takimi jak w pliku konfiguracyjnym, tzn. {:adapter => “postgresq”, :user => “abc”,…}.

można ją zdefiniować w databases.yml i w klasie wywoływać establish_connection(:druga_baza) co zaoszczędzi czasu w przypadku choćby zmiany hasła do bazy w przyszłości

Fakt, zapomniałem o tej możliwości :slight_smile:

dziękuję za odpowiedzi. Sprawdziłem wszystko i nie potrzeba robić drugiej bazy danych. Wszystko może rozegrać się w jednej. Tyle że w dwóch tabelach.
Tabela oferta_zima
Tabela oferta_lato
Jak by to wyglądało w takim wypadku?

A jesteś pewien, że tego w jednej tabeli nie możesz zrobić - dodanie kolumny season_id nie wystarczy?

też uważam że jeśli kolumny dla obu sezonów są identyczne to jedna tabela zdecydowanie, ułatwi to na przyszłość podliczanie ile sprzedano itp.
zeby dobrać się w elegancki sposób do poszczególnych sezonów możesz użyć named_scope
http://ryandaigle.com/articles/2008/3/24/what-s-new-in-edge-rails-has-finder-functionality

Hmm tego nie wiem może pomożesz mi się dowiedzieć?
Mam gotowe bazy danych w plikach od firmy która udostępnia swoją ofertę w CSV które mam wrzucić w swoja baze i wyświetlić na stronie.
Każda tabela ma 31 kolumn.
Jednocześnie mogą być wyświetlane oferty lato i zima. Czy jeśli dodam 32 kolumnę nie wyrzuci błędu gdy będę chciał importować plik CSV?

Prawde mówiąc nie wiem jak sie zachowa baza, sprawdź. A nie możesz dodać kolumny po imporcie danych ?

Mogę dodać ale problem w tym że aktualizacja jest co roku więc jeśli będę chciał ją zrobić wyskoczy błąd. Na teraz działa to w php, ale chciałbym to przerobić.
Niestety na razie brak wiedzy.
Dzięki za odp.

Weźże poczytaj na początek coś o relacyjnych baza danych, bo bez tego nie ma sensu się za to brać. Jeśli jest tabela z 31 kolumnami to stawiam skrzynkę piwa, że to jest totalnie źle zaprojektowane.

Dziękuję.
Baza danych przedstawia oferte:
w tabeli jest 31 kolumn i tak zaczynając od nazwy, miejscowość, … po cene.
Niestety taką dostaję więc ją importuje i wyświetlam na stronie za pomocą php. Mam pomysł aby przerobić całość i zrobić w RoR.
Strona przedstawia biuro podróży.