Podajcie, proszę, prosty sposób na utworzenie struktury podobnej do tabeli w bazie, na której można operować podobnie jak na modelu (jak na tabeli bazy danych).
Muszę wybierać określone wartości na podstawie parametrów i pisanie “if-ów” lub “case’ów” wydaje mi się zaśmiecaniem kodu. Tworzenie tabeli w bazie, która nie podlega edycji i ma stałe wartości, też wydaje mi się chybione, tym bardziej, że tych pozycji “słownikowych” jest raptem kilkanaście
Jaki jest sens dodawać kolejną zależność do naszych aplikacji, jeśli mamy już taką samą funkcjonalność w aplikacji (zresztą ten gem emuluje pewien podzbiór operacji z AR)? Może to ze mną coś nie tak, ale im starszy jestem tym mniej chętnie dodaję kolejne gemy do aplikacji, tym bardziej jak robią coś co już mam (jak w tym przypadku), albo mogę mieć niewielkim kosztem.
Ja mam w projekcie obecnie 12 kolekcji korzystajace z tego gem’a i pozwala mi to na zaoszczedzenie w niektorych widokach API kilkunastu zapytan. Kazda z tych kolekcji ma kika, kilkanascie wierszy i nie widze sensu trzymania tego w bazie.
Przecież te zmienne są wynikami wykonania regexpa w ciele tej samej metody (i są wołane wyłącznie “na czysto”, zaraz po regexpie który je ustawia), więc nie ma szans na jakiekolwiek problemy ze współbieżnością.