Przyznam że wczorajsze, grudniowe spotkanie bardzo mnie rozochociło i już myślę o styczniowym
W związku z tym zbieram pomysły na prezentacje. Czak? Tjeden? Kogo-tam-jeszcze Mike zaczepiał? Na pewno Mike sprzeda część drugą swojej prezentacji “Testing By Proxy”.
Ja bym chętnie opowiedział o np. OrderedHashu - pomyśle i ewolucji w implementacji, od osobnej biblioteki, przez włączenie w Ruby Facets i trafienie do Ruby 1.9, po niedorobioną i nieudokumentowaną implementację w Railsach 2.0. Oraz oczywiście zastosowania (wszędzie!), rozszerzenia itp. itd.
Ale jeśli uznacie że to trochę zbyt hermetyczne/specjalistyczne, można pomyśleć o innym temacie.
Ja mam pytanie co do prezentacji - jak bardzo muszą być związane z ruby? Prezentacja w temacie railsów się wpisuje w tematykę? Albo na przykład o railsach i javascripcie (to już w ogóle, bo inny język w większości)?
No to ja mogę powiedzieć trochę o różnych podejściach do javascriptu we frameworkach (rails, merb, przyda się zapewne też przy frameworkach napisanych w innych językach niż ruby) - helpery, RJS, unobtrusive javascript - takie porównanie, wady i zalety - takie coś w sieci ciężko znaleźć. Jak ktoś jest zainteresowany oczywiście, bo z doświadczenia wiem, że sporo programistów rubiego nie lubi javascriptu i ogólnie rzeczy związanych z frontendem.
@Drogomir: nie chcieliśmy konkurować z Boostrapem (chcielibyśmy żeby te dwie inicjatywy się dopełniały), ale od kiedy (podobno) boostrap zupełnie odszedł od railsów i kwestii technicznych (na rzecz pure-business spotkań), chętnie zajmiemy się railsami. W końcu Mike’a prezentacja też w drugiej części będzie o Railsach. Także kaman! Javascript też może być. Prawdę mówiąc to zamierzam zrobić spicza o D (może nie w najbliższych WRUGach, ale kiedyś na pewno), który w ogóle nie ma nic wspólnego z railsami. Za to jest bardzo ruby-like językiem z rodziny C, ruby-like w sensie inteligentnie i przyjemnie zaprojektowany
@Grzegorz: to przygotuj i wciągamy na listę prezentacji
Ja ostatnio zajmuję się projektami nie-Rubinowymi, więc nie mam za dużo potencjalnych tematów.
Jak któryś z moich starszych projektów w Rails wreszcie pójdzie online, wtedy pomyślę, czy jest w nich coś ciekawego do przedstawienia.
OK, to co, mamy tematy?
Grzegorz - “Real-time communication in Rails”
Drogomir - “Javascript approach round-up”
Mike Lee - “Testing by Proxy pt. 2”
Ja bym zrobił dwie malutkie prezentacje (lub jedną z nich rozwiniętą sensownie):
“Below And Beyond Rails” - stare dobre CGI (ew. +ERb), mikroframeworki (Sinatra).
Jeśli miałaby być duża, to może jeszcze z drugiej strony - ciekawe inspirowane Railsami frameworki z innych ekosystemów (głównie Groovy)
Ja potwierdzam obecność, ale nie wyrobię się raczej z przygotowaniem prezentacji - mam około połowy przemyślane i przygotowane, co właściwie bardziej by chyba rozmyło wiedzę niż coś dało słuchającym
Improwizować nie chcę, bo temat jest dość rozległy, więc chyba za miesiąc… ;]
PS. jest jakieś info o WRUGU takie jak wcześniej, gdzie się wpisują osoby, które mają być?
PS2. chyba, że uda mi się to podzielić na jakieś 2 sensowne części, które nie będą na tyle powiązane, że będę mógł zrobić oddzielnie, tak jak Mike, ale mam wrażenie, że ciężko będzie
Sorry chłopaki, ale nie dotrę dzisiaj… Wpadli znajomi, których przez przeprowadzkę do Wro nie widziałem 100 lat i muszę ponadrabiać zaległości - odrobię się za miesiąć z wypasioną prezentacją (no dobra, może nie wypasioną, ale będzie :P)
Taaa, jasne, tak samo jak byłeś na kilku ostatnich WRUGach.
Było b. fajnie, kto nie przyszedł ten trąba. Żeby zrobić ukłon w stronę owych trąb, postawilim stonę http://wrug.eu/ , gdzie będziemy od tej pory zamieszczali ogłoszenia, informacje i oczywiście pliki (slajdy, kod) z minionych spotkań