Mam pytanie mam w layouts w pliku application.html.erb
wiadomo zapis → <%= stylesheet_link_tag “application”, :media => “all” %>
co chce zrobić chce rozdzielić style gdyż mam dwa widoki widok post który jest widokiem admina i jest postawiony na bootstrapie i chce by tak pozostało i widok blog_view który jest widokiem wyświetlanym przez użytkownika bloga i dla tego chce zedytować osobne style, problemu by normalnie nie było ale chcę napisać takie podstawowe rzecz jak np. p etc.
pytanie jak to jakoś sensownie rozdzielić mogę dać jakiś na to warunek ? any idea ?
Może zdefiniuj sobie osobny layout dla widoku usera, z odniesieniem do tego konkretnego css i później gdy renderujesz widok wybierz że ma korzystać z tego właśnie layoutu a nie z layoutu “głównego”.
daj w headzie layoutu warunek który będzie wykrywał zalogowanie użytkownika oraz jego rolę (tu: admin) - wystarczy zwykły if, pseudo kod:
<%= if(@current_user) && (@current_user.role=="admin") %>
<%= stylesheet_link_tag "blog-style.css", :media => "all" %>
<% end %>
Ogólnie z Twojego opisu wychodzi na to, że strona będzie miała identyczny kod HTML? Bo nie do końca rozumiem czemu ma służyć ten zabieg - czym poza wiekościami/kolorami czcionek, paragrafów etc. będzie różnił się widok admina od widoku usera?