[SVN] Plik już istnieje

Wiem, że to trochę nie na temat tego forum, ale może mi wybaczycie… Mam problem z svn. Czytałem już svnbook (pierwsze kilka rozdziałów, które zapewniły, jak myślałem jakieś podstawy). Po miesiącu wynikł taki problem:

$ svn commit -m "Katalog config" Dodawanie config Dodawanie config/boot.rb Dodawanie config/database.yml Dodawanie config/development.sphinx.conf Dodawanie config/environment.rb Dodawanie config/environments Dodawanie config/environments/development.rb Dodawanie config/environments/production.rb Dodawanie config/environments/test.rb Dodawanie config/initializers Dodawanie config/initializers/geokit_config.rb Dodawanie config/initializers/inflections.rb Dodawanie config/initializers/mime_types.rb Dodawanie config/initializers/new_rails_defaults.rb Dodawanie config/locales Dodawanie config/locales/en.yml Dodawanie config/routes.rb Przesyłanie treści pliku.............svn: Zatwierdzenie nie powiodło się (szczegóły poniżej): svn: Plik już istnieje: system plików '/home/bh/www/svn/projekt/db', transakcja '35-1', ścieżka 'config'
Przejrzałem svn faq, listy dyskusyjne i nie mogę znaleźć rozwiązania. Nie wiem co się stało, że “Plik już istnieje” i nie wiem jak sobie z tym poradzić :expressionless:
Może ktoś pomoże???

Spróbuj svn update a później commit

Niestety już sprawdzałem to i nie działa - ciągle ten sam błąd.

Takie moje przypuszczenia tylko, ale…
Przy inital import katalogu config nie było? Dodałeś go poźniej? Skopiowałeś go z innego projektu? Czy ten inny projekt był także w svn?

Jednym słowem svn/Ty próbujesz dodać(!) plik, który już został dodany.

pozdrawiam

[quote=punkracy]Takie moje przypuszczenia tylko, ale…
Przy inital import katalogu config nie było? Dodałeś go poźniej? Skopiowałeś go z innego projektu? Czy ten inny projekt był także w svn?

Jednym słowem svn/Ty próbujesz dodać(!) plik, który już został dodany.

pozdrawiam[/quote]
To było tak: miałem dwa katalogi z configami, różniły się cyferką i zrobiłem literówkę w poleceniu:

svn delete config

w pośpiechu usunąłem ten właściwy (trochę dziwne, ale tak było, późno i w ogóle ;)) i zrobiłem svn commit jak gdyby nigdy nic. Aplikacja wywaliła na serwerze błąd, że nie ma configów w railsach (bo zaaktualizowałem z nowymi źródłami przez svn update) i nie ma jak uruchomić, więc dodałem czysty katalog (bez .svn) do kopii przez svn add config, potem zrobiłem svn commit i wyrzucił to co wyżej :expressionless:

Jak pozbyć się tego pliku z kopii roboczej, tak by nie wyrzucał błędu o istnieniu plików na serwerze? Robie tak, że mam aplikację, która jest aktualizowana przez svn update, a u siebie lokalnie źródła, które commituje.

Wybacz, że odpowiadam dopiero teraz, ale forum nie oznaczyło mi tego wątku jako uaktualnionego i nie zauważyłem Twojego postu.
Próbowałem na nowym repozytorium to co podałeś i nijak nie chce mi pokazać takiego błędu (albo pokazuje inne jak usunę na sztywno config).
Może spróbujesz napisać krok po kroku co i jak robiłeś, typu:

• Initial import
  • mkdir config2
  • svn delete config
  • svn commit -m “opis”
    itd, bo wydaje mi się, że coś tu pominąłem.

Sprawdź też svn ls czy config jest w repozytorim.

pozdrawiam

Dzięki za pomoc, ostatecznie problemem był menadżer svn z Netbeansa - coś pokopał i nie wiem co. Od tamtego czasu używam svn, tylko i wyłącznie wpisując ręcznie komendy i wiem co robię kolejno. Jakiś czas temu znowu pokazał mi się podobny błąd po usunięciu pliku, ale jak zrobiłem svn update i na nowo svn commit to wszystko poszło jak trzeba.

Pozdrawiam

Zazwyczaj nie jest dobrym pomysłem używanie menedżera SVN z Netbeans równolegle z tym systemowym. Zdaje się że w NB jest własna implementacja klienta SVN, i coś się może kaszanić jak robisz commit raz z konsoli, a później z NB i odwrotnie. Albo jeden albo drugi - jak dla mnie to akurat ten graficzny w NB zawsze działał, pod warunkiem że się nie grzebało później z konsoli.