System logowania

Witam, tworzę aplikację studencką na pracę inż. Jeśli chodzi o ROR to jestem świeżo po Agile prog. w rails, wcześniej jeszcze było pare pozycji ale nie tak dobrych ;). Problem jest taki: w aplikacji jest dwóch aktorów student i wykładowca. PYTANIE: jak zrobić aby na samym początku ( otwierajac strone z ta webaplikacja na poczatku mamy okienko zaloguj sie) podczas logowania aplikacja na podstawie loginu rozpoznawała czy to jest student czy wykładowca i w zależności od tego wyświetlała odpowiedni widok. Bo inny widok (stronę, linki, podstrony) ma student a inne wykładowca. Za udzielone rady i pomoc z góry serdecznie dzieki !!! :wink:

Po loginie (w akcji sessions/create) odpowiedni redirect, na przykład?

Tzn chodzi CI o taka opcje ze tworze w bazie danych tabele users z kolumna do ktorej wpisuje sie rowniez (przy wypelnianiu formularza) czy jest to student czy wykladowca i potem gdy uzytkownik sie loguje program sprawdza na podstawie info w badzie danych czy jest to student czy wykladowca i wyswietla odpowiedni widok?? Jesli nie tak to prosze o jasniejsze wyjasnienie tej propozycji :wink:

Tak, właśnie tak. Najprostsza i najbardziej prymitywna implementacja ról :slight_smile:

Dzieki. Jest jeszcze jedno zagadnienie do rozplanowania. Mianowicie aplikacja ma byc elastyczna tzn pozwalajaca na dodawanie nowych modułów (funkcjonalności). Przykładowo jak mam aplikacje ktora posiada funkcjonalnosci: rozklad zajec, pracownicy uczelni to w kazdej chwili (w czasie eksploatacji aplikacji) klient np. zażyczy sobie modul platnosci. Chodzi o to aby taki modul zainstalowac jak najprosciej i najszybciej, rzecz jasna taki modul ma byc tak zrobiony aby mogl go zainstalowac sam wlasciciel aplikacji - czyli co za tym idzie jak najmniejsza ingerenca (reczna) w kod z jego strony. Jak to widzicie? Czy moglibyscie chociaz zamodelowac jak stworzyc taki manager modolow/funkcjonalnosci?

Plugin.
Najlepiej w tej sytuacji z wykorzystaniem Rails Engines.
Ale to niebanalne zagadnienie. Taniej będzie klientowi zapłacić Ci za jego ręczne podpięcie / skopiowanie.

tak myslalem ze bedzie niezla impreza z tym :confused: Niestety musze to zrobic bo taki jest jeden z wymogow pracy inz. odn. tego tematu :confused: Podpiecie reczne nie wchodzi w gre :confused: Wiec albo pobawie sie z tym pluginem albo … nie wiem co :confused: