System "kciuków"

Cóż, moja eksperymentalna aplikacja kolejny raz przerosła moją umiejętność pytania wujka Google o pomoc. Mam pojedynczy artykuł, do którego potrzebuje dodać “kciuki”. Coś jak jest na youtube, kciuk do góry i kciuk do dołu. Pierwszy dodawałby w odpowiednim polu w bazie 1 punkt drugi odejmował 1. W modelu mam coś takiego:

[code]class Article < ActiveRecord::Base

def thumb_up
self.increment!(:rate, 1)
end

def thumb_down
self.decrement!(:rate, 1)
end[/code]
Problem pojawia się w widoku. W jaki sposób wywołać tą funkcję? Chce mieć 2 linki, jeden wywołujące pierwszą funkcję, drugi drugą. Próbowałem tak:

<%= link_to 'UP', @article.thumb_up %>

Ale dostaję taki błąd:

undefined method `true_class_path' for #<ActionView::Base:0xb6e063c8>

Druga sprawa, kodu funkcji też nie jestem w 100% pewien, ale póki co tyle w API udało mi się znaleźć.

musisz mieć akcję w kontrolerze, która wykona Ci metodę thumb_up lub thumb_down na modelu. Jak już stworzysz akcję to tworzysz do niej odnosnik(przez link_to)

A jeszcze lepszym wyjściem byłoby stworzenie poliformicznego modelu Vote, wtedy możliwe byłoby zrealizowanie głosowania nie tylko w przypadku artykułów (obecnie do każdego modelu musiałbyś dodawać thumb_up itd.).

true

a poza tym mogłbys łatwo zapobiec, wielokrotnemu głosowaniu przez jednego uźytkownika na dany artykuł(tak jak na youtube)