Witam, jestem studentem WIT w Warszawie, w mojej szkole organizowany był 30 godzinny kurs RoR. W połowie kursu otrzymaliśmy liste przykładowych aplikacji do których mieliśmy stworzyć podobne projekty. Ja wybrałem coś takiego www.pytnij.pl a wyszło z tego coś takiego strong-planet-1132.heroku.com - niedokończony jeszcze projekt (zrobiłem na tyle na ile miałem czas, później zaczęła się sesja egzam i już nie miałem kiedy posiedzieć), nie wiem też jeszcze dlaczego poprawnie działa tylko na Mozilli. Przeczytałem książke “Ruby on Rails Tutorial. Learns by example.” na podstawie której powstawał mój projekt, w wolnej chwili chciałbym powrócić do niego i dokończyć, oprócz tego uczyłem się z materiałów z kursu, z rails guides, przeczytałem cześć ksiażki Programowanie w Ruby od podstaw, przerobilem tryruby, przeczytałem sporo różnych porad na stackoverflow.com tworząc mój projekt. Podczas kursu nauczylem się korzystać z gita oraz umieściłem projekt na heroku. Próbowałem też troche testowania.
Chciałem zapytać czy w obecnej sytuacji moge starać się już o jakąś praktyke/staż i jeżeli tak to czy może któraś z firm zamierza organizować jakieś praktyki/staż na które mógłbym aplikować lub ewentualnie do której z firm wysłać maila z cv z zapytaniem czy nie chciałaby takiego osobnika coś wiecej nauczyć. Najlepsza byłaby płatna praktyka/staż, nie muszą być to jakieś duże pieniądze coś żeby starczył na jakąś miske ryżu żeby nie klepać na głodniaka. Najchętniej odbyłbym te praktyki w Warszawie ponieważ tutaj studiuję ale jeżeli ktoś chciałby mnie przygarnąć w innym mieście np. w Krakowie to też byłbym chętny.
o ile pamiętam Tomash coś takiego kiedyś organizował
Jest na tym forum dział z ogłoszeniami. Co pewien czas o praktykach się pojawia.
…napisał Gotar, który właśnie współprowadzi praktyki w Gdańsku
W sumie zbyt często oferty praktyk w dziale ogłoszeń się nie pojawiają…
Śledzę to forum już od dłuższego czasu i po zapoznaniu się m.in. z takimi tematami jak ten:
http://rubyonrails.pl/forum/t5355-M%B3odszy-programista-Rails,
sądzę, że z racji deficytu doświadczonych railsowców, warto samemu zlokalizować firmy pracujące w RoR i zapytać, czy nie chcieliby przyjąć pod swoje skrzydła praktykanta. Bardzo pomocne może okazać się konto na Githubie, bo właśnie patrząc na Twój kod, potencjalny pracodawca jest w stanie szybko dokonać wstępnej oceny, czy warto poświęcać dla Ciebie cenny czas.
I przeczytaj sobie poniższy cytat z wspomnianego przed chwilą wątku (mnie jeszcze bardziej zmotywował do nauki ;)):
[quote=rubytree]Wymagania co do umiejętności technicznych rosną wraz ze stanowiskiem na jakie startujesz. Jeśli stawiasz sprawę jasno: jestem początkujący ale chce się uczyć i webdev jest moją pasją to znacznie bardziej (z mojego doświadczenia) liczą się miękkie umiejętności (tak naprawde to dotyczy to każdego - señor, czy nie to są absolutne podstawy):
-
szybkie uczenie - pracując z prawdziwym kodem, rozwiazując realne problemy i mając przy sobie ludzi dużo bardziej doświadczonych, którzy powiedzą “to rób tak, tego nie rób bo…” itp., jak będziesz umiał się szybko uczyć to bardzo szybko wchłoniesz wiedzę techniczną
-
otwartość - na technologie, workflowy, narzędzia… jeśli jest koncepcja, przykładowo, próbujemy pracować z użyciem pomodoro i ktoś po 1 dniu mówi, że to nie działa i w ogóle do dupy to wiedz, że coś się dzieje. Jak komuś się nie chce rozwijać pracować z użyciem nowych technik i dopiero po nabraniu doświadczenia oceniać jak to działa i jakie sa za i przeciw to lepiej poszukać innego zawodu
-
bycie osobą godną zaufania - bardzo ważne. Jeśli koledzy nie mogą Ci zaufać to z czasem będzie coraz gorzej. Miałem taką sytuacje, że jegomość się pół czasu spędzał na fejsbuku (spoko każdy sobie może organizować czas jak chce, ważne żeby praca została wykonana dobrze i w terminie) a potem na szybko dostarczał słaby i zbugowany kod albo większość czasu tracił na forsowanie rozwiązań, które mu odradzaliśmy i efekt był jak ww. to od pewnego momentu, na planowaniu, jak przyszło mu przydzielić zadanie to każdy sobie myśliał “o nie to i tak bedzie spierdolone i jeszcze trzeba będzie poprawiać”. Chęć współpracy z takimi osobami szybko maleje.
-
zaangażowanie - w każdej firmie zdażają się fuckupy, jeśli będzie trzeba pomóc, naprawić, a Ty powiesz “kłade na to lache bo jestem developerem 8-16” bez konkretnego powodu, to patrz pkt. wyżej.
-
skromność i dyscyplina
Można tak jeszcze wymieniać ale szkoda czasu - wiadomo, o co chodzi. Lepiej miec mniejsze wiedzę techniczną (bo to można szybko nadrobić) niż być (hµj3m.[/quote]
Zapraszam do zgłoszenia się na http://314.tt - w niedługim czasie rozpoczynamy program praktyk i mamy biuro w Warszawie.
Ja również chętnie bym się zgłosił na praktyki. Można bezpośrednio na Hożej, czy raczej lepiej e-mailowo?
Robimy projekty webowe. Często eksperymentujemy i angazujemy w ciekawe projekty z rożnych technologii, np: www.brdg.pl. Aktualnie mamy projekt w railsach, już mocno zaawansowany, który niebawem ma ruszyć i potrzebujemy kogoś kto go pozna i zajmie sie rozwijaniem/dopieszczaniem featursow. Biuro na mińskej 25, proszę o email na praca(at)klikam.pl, pogadamy i zobaczymy.
@konole: mailowo, do biura się cięzko dostać, w dodatku nie ma się co fatygować wszystkie informacje na pewno dostaniesz jak tylko ruszymy.