Szukanie po geolokalizacji

Witajcie,

Mam mały problem przy stworzeniu systemu wyszukującego po danej lokalizacji. Nie chodzi mi o miasta w odległości X, ale np. Szukamy wszystkich użytkownik z forum, na terenie Małopolski, a użytkownicy mają dokładne adresy np. Kraków, Ruczaj 22. Próbowałem użyć geocodera, ale nie wiem jak to ugryźć. :sweat: Przykład np. OLX - tam też podajemy swoją dokładną lokalizację, ale możemy wpisać “Śląskie” i też znajdzie nasze ogłoszenie, bo należymy do Śląskiego. Już prawie miałem rozwiązenie, że pakowałem szystko do pola JSON: address.country: “PL”, address.city: “Kraków” itp. Ale strasznie brzydko by to było rozwiązane po stronie wyciągania z API Google. Jak zapytam Googla o miasto to dostaję nazwę miasta, gmine, powiat, województwo, kraj. Jeśli zapytam o ulicę, na Mokotowie, to dostanę znowu inny zestaw bo dochodzi dzielnica itp… Miał może ktoś z takim czymś styczność? Bo nie chcę “bruździć”.

Geocoder.search(“Sokółka, Ściegiennego 18”).first.state

$ ruby geo_test.rb
podlaskie

Dzięki za odpowiedź ale zrobiłem to jednak tak jak mówiłem. Wszystko pięknie chodzi, śmiga :smiley:

Jeżeli chodzi o geolokalizację, to całkiej fajnego blog posta napisał swego czasu Tomas Petricek. Wprawdzie w F#, czyli w funkcyjnym języku open source, ale on tam wykorzystał m.in. API Twittera, wiec myślę, że komuś może się przyadać. Czy to API Twittera, czy też jego podejście do weryfikacji geolokacji: Happy New Year 2016 around the world