Tagowanie

Cześć,

Siedzę sobie ze swoją aplikacją i grzebie w internecie bez skutku. Chcialbym zeby w moim “blogu” gdzie sobie dodaje posty poprzez formularz na podstronie czytało mi tagi tzn jak napiszę :

Cześć to nastepny post .

To w miejsce zatagowane wstawi obrazek. Kompletnie nie wiem jak to zrobić.

Szukasz parsera BBCode dla ruby on rails. bbcode, ruby-bb (podobno te 2)

Dzięki, dokładnie o to mi chodziło.

Zaimplementowałem sobie bbRuby ale niestety nie potrafię zrozumieć dlaczego nie działa mi to tak jak chciałbym. Mam sobie taki plik html :

News

<% @news.each do |i| %>

<%= i.title %> <%= i.created_at %>

<%= i.content.bbcode_to_html! %>

<%= link_to "Komentarze", i %>

<% end %>

I teraz zalozmy ze moj i.content = “Pogrubiony tekst”, wtedy przeksztalca mi to na “Pogrubiony tekst”. Problem w tym że znaczniki sa wyswietlane na stronie zamiast byc interpretowane jako znacznik html. Jeśli wpiszę z ręki do pilku html Coś to wszystko działa.

Edit: Problem rozwiązany. Rozwiązaniem jest dodanie ‘raw’ przed stringiem czyli na przykładzie mojego kodu : <%= raw i.content.bbcode_to_html! %>

<p><%= i.content.bbcode_to_html! %></p>

zmień na:

<p><%= i.content.bbcode_to_html!.html_safe %></p>

[quote=Keqi]Zaimplementowałem sobie bbRuby ale niestety nie potrafię zrozumieć dlaczego nie działa mi to tak jak chciałbym. Mam sobie taki plik html :

News

<% @news.each do |i| %>

<%= i.title %> <%= i.created_at %>

<%= i.content.bbcode_to_html! %>

<%= link_to "Komentarze", i %>

<% end %>

I teraz zalozmy ze moj i.content = “Pogrubiony tekst”, wtedy przeksztalca mi to na “Pogrubiony tekst”. Problem w tym że znaczniki sa wyswietlane na stronie zamiast byc interpretowane jako znacznik html. Jeśli wpiszę z ręki do pilku html Coś to wszystko działa.

Edit: Problem rozwiązany. Rozwiązaniem jest dodanie ‘raw’ przed stringiem czyli na przykładzie mojego kodu : <%= raw i.content.bbcode_to_html! %>[/quote]
Możesz zamiast bbcode użyć Redclotha, albo jakiegoś innego markdowna, do postów będzie chyba trochę lepszy : )