Siedzę sobie ze swoją aplikacją i grzebie w internecie bez skutku. Chcialbym zeby w moim “blogu” gdzie sobie dodaje posty poprzez formularz na podstronie czytało mi tagi tzn jak napiszę :
Cześć to nastepny post .
To w miejsce zatagowane wstawi obrazek. Kompletnie nie wiem jak to zrobić.
Zaimplementowałem sobie bbRuby ale niestety nie potrafię zrozumieć dlaczego nie działa mi to tak jak chciałbym. Mam sobie taki plik html :
News
<% @news.each do |i| %>
<%= i.title %> <%= i.created_at %>
<%= i.content.bbcode_to_html! %>
<%= link_to "Komentarze", i %>
<% end %>
I teraz zalozmy ze moj i.content = “Pogrubiony tekst”, wtedy przeksztalca mi to na “Pogrubiony tekst”. Problem w tym że znaczniki sa wyswietlane na stronie zamiast byc interpretowane jako znacznik html. Jeśli wpiszę z ręki do pilku html Coś to wszystko działa.
Edit: Problem rozwiązany. Rozwiązaniem jest dodanie ‘raw’ przed stringiem czyli na przykładzie mojego kodu : <%= raw i.content.bbcode_to_html! %>
[quote=Keqi]Zaimplementowałem sobie bbRuby ale niestety nie potrafię zrozumieć dlaczego nie działa mi to tak jak chciałbym. Mam sobie taki plik html :
News
<% @news.each do |i| %>
<%= i.title %> <%= i.created_at %>
<%= i.content.bbcode_to_html! %>
<%= link_to "Komentarze", i %>
<% end %>
I teraz zalozmy ze moj i.content = “Pogrubiony tekst”, wtedy przeksztalca mi to na “Pogrubiony tekst”. Problem w tym że znaczniki sa wyswietlane na stronie zamiast byc interpretowane jako znacznik html. Jeśli wpiszę z ręki do pilku html Coś to wszystko działa.
Edit: Problem rozwiązany. Rozwiązaniem jest dodanie ‘raw’ przed stringiem czyli na przykładzie mojego kodu : <%= raw i.content.bbcode_to_html! %>[/quote]
Możesz zamiast bbcode użyć Redclotha, albo jakiegoś innego markdowna, do postów będzie chyba trochę lepszy : )