Testy zależności między modelami - Integration Tests?

Może trochę głupie, ale nie umiem wygooglać

Jak nazwalibyście grupy testów, które zajmują się tylko i wyłącznie testowaniem zależności między modelami?

Mam kilkustopniową zależność, dość prostą, ale nijak nie mam pomysłu jak to zaliczyć tylko do jednego modelu - oczywiście każdy model testuje czy wywołał metodę innego modelu, ale chciałbym to sprawdzić z góry do dołu.

Są to już testy integracyjne? Z definicji RSpeca i Minitestu jest, że są oparte na kontroler, więc już tak nie do konca

Jak Wy nazywacie takie testy? Pytam, bo mógłbym nazwać je dowolnie, ale jestem ciekaw czy jest jakaś konwencja (convention over configuration ftw!)

Te grupy testów są bardzo umowne i czasami jak w tym wypadku trzeba coś na siłe gdzieś upchać.

Ja generalnie testy dzielę na 3 grupy:

• jednostkowe - testują tylko jedną metodę w modelu, lub w uproszczeniu nie wychodzą poza pojedynczy model
  • funkcjonalne - testują trochę więcej klas, np. zależności jak w twoim wypadku, lub dotykają kontrolerów
  • integracyjne - to testy wg mnie, które testują cały stack aplikacji, od routingu do operacji na bazie danych (w pojedynczych testach)
1 Like