Proponuję utworzyć nowy dział dla użytkowników zaczynających przygodę z Ruby on Rails na Windows. Fajnie by było jakby można umieścić ten dział na samej górze listy, tak, żeby był łatwy do znalezienia.
…i postów z niego nie dodawać do RSS
Proponuję utworzyć nowy dział dla użytkowników zaczynających przygodę z Ruby on Rails na Windows. Fajnie by było jakby można umieścić ten dział na samej górze listy, tak, żeby był łatwy do znalezienia.
…i postów z niego nie dodawać do RSS
…i zainstalować bota który będzie odpowiadał: “Rozwiązaniem Twojego problemu jest zainstalowanie Linuksa (polecamy Ubuntu) bądź Mac OS X (polecamy Snow Leopard).”
Najlepiej było by zamieścić instrukcję, jak się instaluje virtualkę na Windowsie i obraz Ubuntu, który jest skonfigurowany i gotowy do pracy z Rails.
jestem przeciw dzieki Railsom przesiadłem się na Ubuntu
Z tym tutorialem to nie taki zły pomysł. Niektórzy nie mogą się przesiąść na linuksa, a virtualbox jest bardzo wygodny. Szczerze mówiąc wole tandem win7 + debian na vboksie, niż czysty debian.
Świetny pomysł - popieram.
W końcu Windows do ciągle najpopularniejsza platforma więc można dotrzeć do sporej liczby być może przyszłych Railsowców
Ja również popieram.
Proponuję również stworzyć działy:
Zielona szkoła na Linuksie
Zielona szkoła na Mac OS
Zielona szkoła na BSD
Zielona szkoła na BeOS
Zielona szkoła na ReactOS
Zielona szkoła na Miniksie
i wieeelu innych
@krzyżak
chodzi o to, że wiele problemów z którymi spotykają się użytkownicy Windowsa i RoR jest specyficzna dla tej platformy. Widzę co najmniej dwa powody dla których byłoby warto wydzielić taki dział:
Ponadto uważam, że warto by dodać pole do profilu użytkownika, w którym deklarowałby on platformę, z której korzysta.
Nie oznaczałoby to żadnej segregacji “systemowej” oczywiście. Chodzi o zachowanie pewnej czytelności forum. Jeżeli użytkownicy forum ustalą, że problem leży po stronie używanej platformy, lub rozwiązanie jest specyficzne dla Windowsa, warto wtedy przenieść wątek do takiego działu.
taki tutek załatwił by sprawę wydaje mi się, bo instalacja railsów na windowsie to nie zawsze jest takie miłe przeżycie i myślę, że tak naprawdę nie wiele trzeba żeby przekonać kogoś do zmiany platformy.
[quote=sevos]Ponadto uważam, że warto by dodać pole do profilu użytkownika, w którym deklarowałby on platformę, z której korzysta.
Nie oznaczałoby to żadnej segregacji “systemowej” oczywiście. Chodzi o zachowanie pewnej czytelności forum. Jeżeli użytkownicy forum ustalą, że problem leży po stronie używanej platformy, lub rozwiązanie jest specyficzne dla Windowsa, warto wtedy przenieść wątek do takiego działu.[/quote]
Można też poradzić ludziom którzy się rejestrują żeby wstawili sobie w sygnaturke, jaki system operacyjny i która wersja Railsów i Ruby’ego, może to zaoszczędzić sporo pytań.
Apropo Rubyego ktoś kiedyś proponował nowy dział dla pytań tylko z tym związanych, nic z tego ?
+1
Z dualbootowca na koszernego linuksiarza
Zamiast tworzyć nowe forum i wciąż odpowiadać na te same pytania może ktoś popełniłby porządnego tutka jak w miarę wygodnie ustawić środowisko pracy z Rails pod Windowsem od a do z ?
To na pewno by pomogło, ale:
Jeżeli znajdzie się ktoś kto się wgryzł w temat, to +1 i krzyżyk na drogę, ale z tym może być problem
Ja poświęcę swój czas i zdrowie psychiczne (łindoza do gier i tak zainstalowana), na szkolenie 80-90% ludzików przychodzi z windowsami na laptopach, więc i tak czeka mnie ogarnięcie tematu w stopniu przynajmniej dostatecznym.
(rwa mać )