Witam, jestem zupełnym świeżakiem, mam podręcznik do rails 2.1 a posiadam rails 3.2 i mam problem z trasami.
W podręczniku napisano, że mam zedytować plik routes.rb i dopisac tam map.connect 'ads/:id', :controller=>'ads', :action=>'show'
Oczywiscie po wpisaniu nawet serwer sie nie chciał uruchomic wiec zaczałem czytać i znalazłem w necie jakis manual do tras w ruby 3.2 według którego mój kod zamieniłem na
match 'ads/:id', :to => 'catalog#view'
Niestety nie pomogło to zbytnio. Serwer teraz działa ale zwraca mi wiadomosc : No route matches [GET] “/ads”
[quote=hpmcz]Witam, jestem zupełnym świeżakiem, mam podręcznik do rails 2.1 a posiadam rails 3.2 i mam problem z trasami.
W podręczniku napisano, że mam zedytować plik routes.rb i dopisac tam map.connect 'ads/:id', :controller=>'ads', :action=>'show'
Oczywiscie po wpisaniu nawet serwer sie nie chciał uruchomic wiec zaczałem czytać i znalazłem w necie jakis manual do tras w ruby 3.2 według którego mój kod zamieniłem na
match 'ads/:id', :to => 'catalog#view'
Niestety nie pomogło to zbytnio. Serwer teraz działa ale zwraca mi wiadomosc : No route matches [GET] “/ads”
Proszę o pomoc.[/quote]
Bo nie podałeś id? Spróbuj uruchomić np. localhost:3000/ads/1
Bo w routes powinieneś mieć match 'ads/:id', :to => 'ads#view'
serio, czytaj błędy i przerób podstawowy tutorial, bo będziesz pisał tę aplikację w ciemno…