Tubywam.pl Poznaj ludzi w miejscach w których często bywasz

Idea jest bardzo prosta. Serwis umożliwia poznanie nowych osób w miejscach w których często bywacie.
Nie istotne czy to ten sam budynek w którym pracujecie, knajpa do której chodzisz po robocie, osiedlowy sklep, fitness klub czy biblioteka. Znając adres, znajdziesz swoje ulubione miejsca w serwisie.
Możecie określić kiedy tam bywacie i już możecie sprawdzić kogo spotkacie podczas swojego pobytu w danym miejscu.

więcej informacji http://www.tubywam.pl/public/filozofia

Pozdrawiam i
zapraszam http://www.tubywam.pl

Serwis ciekawy, moje subiektywne uwagi:
-udało mi się łatwo znaleźć miejsce które ostatnio często odwiedzam -super wykorzystanie mapki googla :slight_smile:
-potem gorzej nieco - rejestracja
-warto by było dodać informacje o wymaganych polach i jakąś javascriptową walidację, również nie mogłem podać ł w imieniu :wink:
-zabrakło mi takiej funkcjonalności: kto będzie w danym miejscu w danym dniu
-sam wiem z doświadczenia że czasem nawet drobna funkcjonalność potrafi spędzać autorowi sen z powiek, ale bywa tak, że coś komuś wypadnie i nie może danego dnia przyjść, albo nie może regularnie przychodzić

[quote=slawosz]Serwis ciekawy, moje subiektywne uwagi:
-udało mi się łatwo znaleźć miejsce które ostatnio często odwiedzam -super wykorzystanie mapki googla :slight_smile:
-potem gorzej nieco - rejestracja
-warto by było dodać informacje o wymaganych polach i jakąś javascriptową walidację, również nie mogłem podać ł w imieniu :wink:
-zabrakło mi takiej funkcjonalności: kto będzie w danym miejscu w danym dniu
-sam wiem z doświadczenia że czasem nawet drobna funkcjonalność potrafi spędzać autorowi sen z powiek, ale bywa tak, że coś komuś wypadnie i nie może danego dnia przyjść, albo nie może regularnie przychodzić[/quote]
Dzięki za uwagi, zajmę się tym. Pozdrawiam i do zobaczenia na Obozowej60 :slight_smile:

Właśnie na Obozowej bywam od święta :wink:
Pomyśl, czy nie było by fajnie dodać znajomych i właśnie opcjonalnie dokładnej daty przebywania w danym miejscu -jak wiem ,że kogoś spotkam znajomego o wiele bardziej będę chciał gdzieś iść.
Ale to jest tylko moja wizja -może już to przemyślałeś i masz mocne argumenty, by nie dodawać takiej funkcjonalności. Choć patrząc na miejsca, które ludzie dodają masz raczej fajny target, który sobie z taką funkcjonalnością poradzą.

Nadal mam zastrzeżenia do usability. Po kliknięciu na tag (jako niezalogowany) są dwa błędy:
-brak dobrze widocznej informacji o braku dostępu -choć dobrze ,że tekst informujący jest na czerwono
-blokowanie niezalogowanym osobom funkcjonalności

Według mnie, blokowanie możliwości większości opcji niezalogowanym osobom nie jest dobrym rozwiązaniem. Myślę, że zdejmując część blokad ludzie będą dłużej przebywać na stronie i by pełniej w niej uczestniczyć, zarejestrują się.
Przez to np nie mogę podać linka znajomym, którzy przebywają w tym samym miejscu co ja, a są mniej internetowi - “Strona jest przeznaczona wyłącznie dla bywalców tego miejsca” taki komunikat i brak jakiegokolwiek linka zapisz się jest grzechem :wink: Uniemożliwiasz tym wirusowy marketing -ludzie klikając na podany link chcą wiedzieć, co im to da…

Fajnym mykiem byłby wykorzystanie helpera back_or_redirect. Po prostu niezalogowana osoba wchodząc na stronę blokowaną, przenosi się do strony logowania -można tam wygenerować odpowiednią wiadomość -np “By dopisać się do bywalców tego miejsca, musisz się zalogować, jeśli nie masz konta , zarejestruj się -to zajmie tylko 30 sekund. Po zalogowaniu się lub rejestracji zostaniesz automatycznie przekeirowany na stronę którą chcesz odwiedzić”
Według mnie takie postępowanie jest najlepsze -raz dwa użytkownik znajduje się tak gdzie chciał, podejmując niewielkie akcje pośrednie (logowanie lub rejestracja). Wtedy oczywiście musisz zdjąć email aktywacyjny, ale czy on jest tak naprawdę potrzebny? Ewentualnie starczy prosta captcha.
Jeszcze pewnie się przyczepię do dodawania obiektów, ale muszę mieć trochę więcej czasu.

Ogólnie usability jest naprawdę dobre, linki są całkiem logicznie poukładane.
Sławosz

Bardzo fajny pomysl na serwis.
Dolocze sie do uwag kolegow - layout sie rozjezdza pod firefoxem na linuksie
Pozdrawiam

I jeszcze logowanie open id było by bardzo tró :wink: