Tworzenie panelu admina

Witajcie.
Zajmuje się aktualnie tworzeniem panelu admina do aplikacji. Trafiłem jednak na 2 problemy:

1. mam zamiar stworzyć kontroler AdminController, który dziedziczy po applicationController, i w którym zaimplementuję całą logikę związaną z autoryzacją itp. gdy w app/controllers dodam plik admin.rb z kodem:

[code]class AdminController < ApplicationController

end[/code]
wylatuje mi

Load Error Expected (...)app/controllers/admin.rb to define Admin
gdy klasę nazwę admin, wszystko jest ok - niby kwestia nazewnictwa, ale chyba lepiej, gdyby nazywało się AdminController- czy jest na to jakiś sposób, poza zmianą nazwy pliku?

1. tworzę sobie scaffold dla stron:
script/generate scaffold admin/pages title:string permalink:string author:string body:text published:boolean

i gdy przechodzę do admin/pages wylatuje mi błąd

NameError in Admin/pagesController#index uninitialized constant Admin::Pages
rozumiem treść błędu, ale nie wiem za bardzo jak go rozwiązać. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć rozwiązanie? :wink:

admin_controller.rb

a dlaczemu pliku nie nazwać admin_controller.rb jak zawsze ??

ok, to pierwszy problem rozwiązany- teraz jeszcze przydałaby się odpowiedź na drugie :wink:

Jak generujesz kontroller Pages scaffoldem script/generate scaffold admin/pages to AFAIR generuje to kontroller pages w katalogu admin (namespaced controller).

Z tego co napisałeś czym ma się zajmować kontroller Admin to nie jest konieczne umieszczanie kontrolerów dziedziczących z niego w podkatalogu admin, wystarczy po wygenerowaniu kontrolera pages (script/generate controller pages etc.) zmienić po czym on dziedziczy na:

class PagesController < AdminController

Słowem: zdecyduj czy chcesz korzystać z namespaced controller czy nie (to nie jest wymagane)

tak,generuje to w folderze admin - i raczej muszę używać namespaced controllers, bo tak naprawdę będę miał 2 PagesController - jeden w admin/ który będzie scaffoldem dla stron, drugi do wyświetlania tych stron, poza panelem admina.