Ubezpieczenie laptopa

Googluję o tym dłuższą chwilę i nic sensownego znaleźć nie mogę. Chodzi mi o proste zasady, miesięczną opłatę, ubezpieczenie od kradzieży, zniszczenia, zalania etc.

Widziałem jakiś czas temu stronę fajnej firmy z uk, gdzie na prostych zasadach można było coś takiego zrobić, ale wymiana laptopa mogła być zrealizowana tylko na terenie uk. Jak znajdę adres to tu wkleję.

Znalazłem stronę, o której pisałem.

http://uk.protectyourbubble.com/li-laptop-insurance.html

To jest tylko dla mieszkańców UK, więc i tak opdada, ale gdyby ktoś znał coś podobnego, to będę wdzięczny za informację.

Przy ubezpieczeniu OC dla przedsiębiorcy w PZU, można ubezpieczyć laptopa jako dodatkowy pakiet - miałem taką propozycję od agenta. Dla laptopa o wartości 5000 zł wyliczył mi roczną składkę na około 160 zł. Niestety nie pamiętam, czy ubezpieczenie dotyczyło tylko miejsca prowadzenia działalności (i innych kluczowych warunków ubezpieczenia), ale jak jesteś zainteresowany szczegółami, to zadzwoń na infolinię PZU.
Wiem, że Hestia też ma jakiś pakiet z ubezpieczeniem dla elektroniki.

Ubezpieczenia od utraty na 99% nie warto, bo nie obejmuje zwyczajnego zgubienia czy samodzielnego zniszczenia*, a żeby Ci uznali kradzież to musisz przejść ścieżkę zdrowia zgłaszając ją na policji. Chyba że często podróżujesz. Warto pamiętać że “zostawiłem w pociągu i jak wróciłem to go nie było” jest często uznawane za rażące niedbalstwo itepe itede.

Ewentualnie rozważyłbym ubezpieczenie od zniszczenia, jeśli stawka byłaby sensowna.

No właśnie o to mi głównie chodzi… Po tym jak zniszczyłem sobie maca, wolę nie ryzykować ;]. Musiałbym kupić thinkpada, a i to nie zawsze wystarczy :wink:

a przy samym kupnie nie ma od razu takiego podstawowego ubezpieczenia?