Ubuntu, /etc/hosts

WItam,

z racji swojej zielonosci w tematyce linuxa, chialem prosić Kogoś o pomoc, gdyż zainstalowałem sobie na ubuntu railsy, wydaje sie ze wszystko ladnie poszlo, ale troche denerwujace jest po kazdym restarcie systemu odpalanie mongrela recznie, w katalogu aplikacji… zainstalowalem sobie m.in. spree i radiant cms i tak sie przypatruje tym aplikacjom… bardziej tej pierwszej… gdyz na jej engine chcialem zrobic sklep (dokonfigurowac)…

prosba zatem nastepujaca:

aplikacje mam w katalogu /var/www/app1 i /var/www/app2

pewnie blachostka dla kogos znajacego nie tyle railsy co linuxa, ale pisze tutaj bo ja probuje sie uczyc i jednego i drugiego… od tygodnia mam okazje siedziec na ubuntu i jestem ogolnie “zachwycony”, prawie wszystko mi dziala :slight_smile: prawie :slight_smile: kamerka, pewnie wielu rzeczy nie potrafie tam doinstalowac, ale walczyć bede z tymi rzeczami jak mi beda niezbedne… na razie kamerke zlałem, wole siedziec w ror’ku…

dzieki za pomoc

Zainteresuj się Passengerem - modułem do apacza pozwalającym na “phpowe” serwowanie aplikacji.

Póki aplikacje dopiero budujesz, to uruchamiasz serwer developerski przez script/server. Bez przesady nie jest to aż tak uciążliwe :slight_smile:
A kiedy przyjdzie pora aplikacje pokazać światu - wtedy patrz odpowiedź nairda (nairdy?). Świetne, proste tutoriale dot. Konfiguracji wszystkiego maja na articles.slicehost.com

A ja jade przed loadbalancer Pound.

Mam na jednym hoscie (moj localhost) na roznych portach skonfigurowane kilka aplikacji w trybie development, w /etc/hosts odpowiednie przekirowania domena -> moje IP.

W ten sposob moge wpisac http://projekt1 , http://projekt2 itd, bez uciazliwego klepania portu :3000 czy tez innego.

Jesli wszystkie projekty trzymasz w jednym katalogu w podkatalogach, wystarczy ze napiszesz sobie skrypcik w bashu, ktory przeczesze katalog i wykona ./script/server start -pxxx, jesli to zapakujesz w /etc/init.d/costam.sh to mozesz ladnie wszystko uruchamiac podczas startu systemu.

Pozdrowienia

dzieki wielkie za odpowiedzi… wezmę je pod uwagę i skorzystam z Waszego doświadczenia… pozdrawiam