Witam,
Dopiero raczkuję w Ruby a już napotkałem na problem(wydaje się mały ale nikt mi nie potrafi odpowiedzieć). Pierwszego dnia w pracy dostałem z 5 projektów do rozwijania i poprawiania - wszystko ok. Zainstalowałem sobie rvm’a, zainstalowałem w nim ruby 1.8.7(takie było zgodne). Wszystko pięknie ładnie ale… i tu powstał problem otóż potrzebuje takie 2 konfiguracje:
- ruby 1.8.7 + rubygems 1.3.5
- ruby 1.8.7 + rubygems 1.3.6
Czy da się zainstalować 2 razy ruby(tą samą wersję wewnątrz RVM’a)? Jak w ogóle - i czy w ogóle się da - kontrolować wersję wewnątrz rvm’a konkretnego(wpisuje sobie use 1.8.7 i dla tej wersji chciałbym mieć rubygems’y 1.3.5 powiedzmy a z automatu zainstalował mi RVM 1.5.0)
- pytanie poboczne:
Czy wszyscy mają taki problem z gemami jakimiś gałęziami? np jaki ronald-will_paginate - bundler zazwyczaj tego nie ogarnia…
Z góry dzięki za odpowiedź!
Spróbuj:
rvm rubygems 1.3.5
rvm rubygems 1.3.6
Jeśli często będziesz się przełączał między wersjami rubygems i zestawem gemów to możesz to sobie ułatwić gemdir / gemset
Więcej informacji
jeżeli chodzi o przełączanie się między wersjami to w pracy doradzili mi zajebiste rozwiązanie ponieważ używam konsoli do odpalania(chyba to jedyna opcje ) to taki prosty pliczek w głównym katalogu aplikacji mam o nazwie .rvmrc z zawartością:
rvm use 1.8.7@nazwa_gemsetu
co w zupełności wystarcza:
pytanie teraz czy jedynym sposobem jest do tego pliku dodać instalacje za każdym wejściem(instalacje specyficznego rubygems’a dla danego projektu) - cały plik by wyglądał tak:
rvm use 1.8.7@nazwa_gemsetu
rvm rubygems 1.3.x
czy można to jakoś obejść ładniej? - chociaż powiem że to rozwiązanie w zupełności jest mi wystarczające - notka na bloga na pewno poleci dla potomnych;)
i przede wszystkim:
DZIĘKUJĘ za pomoc - You’ve made my day!