Upgrade Rails z 3.1.0 do 3.2.6

Witam!
Czy zna sposob na upgrade do najowszej wersji rails?
Na Ubuntu w jaki sposob najlepiej i najbezpieczeniej to zrobic?

bundle update rails;

do
bundle exec rake test; fix
while testy przechodza

Chyba ze o cos innega magicznego ci chodzi?

A co z Gemfile ? Masz gotowca ?
Problemy mam z update dlatego pytam

W Gemfile wstaw lub zmień:

gem ‘rails’, ‘~>3.1.0’

gdzie najważniejsze jest to “~>”

[quote=nikos]A co z Gemfile ? Masz gotowca ?
Problemy mam z update dlatego pytam[/quote]
Gotowiec:

sed -i '' 's/rails\(.\),\(.*\)3.1.0/rails\1, \23.2.6/' Gemfile bundle update rails

[quote=ichi]W Gemfile wstaw lub zmień:

gem ‘rails’, ‘~>3.1.0’

gdzie najważniejsze jest to “~>”[/quote]
Dlaczego najważniejsze?

Podejrzewam, że nikos chodzi o:

gem update rails

[quote=drogus][quote=ichi]W Gemfile wstaw lub zmień:

gem ‘rails’, ‘~>3.1.0’

gdzie najważniejsze jest to “~>”[/quote]
Dlaczego najważniejsze?[/quote]

Do dyskusji to zapraszam tam:
http://rubyonrails.pl/forum/t5389-assets%3Aprecompile-w-env-production--dzia�a-albo-i-niedzia�a
Odpowiedziałem na zadane przez Ciebie tam pytanie - może się ustosunkujesz.
:smiley:
Naprawdę, wolę nawet usłyszeć, że piszę amatorskie bzdury i jestem niedouczony, bo w praktyce stoję z tym projektem i za chwilę będę robił workaround na rozwiązanie problemu którego nie potrafię zrozumieć i nikt nie chce poradzić jak to ugryźć.

Najważniejsze, ponieważ wnioskuję, że nikos chce trzymać “rękę na pulsie” i tak naprawdę mieć najaktualniejszą wersję railsów z linii 3.x
To mu umożliwi kolejne upgrady, beż pisaniach kolejnych sedów, w wersjach do < 4.
AFAIK .
Ale oczywiście mogę się mylić. Może chce mieć dokładnie 3.2.6 i ani kroku dalej w przyszłości.

[quote=ichi]To mu umożliwi kolejne upgrady, beż pisaniach kolejnych sedów, w wersjach do < 4.
AFAIK .
Ale oczywiście mogę się mylić. Może chce mieć dokładnie 3.2.6 i ani kroku dalej w przyszłości.[/quote]
Mylisz się, ale w innej kwestii :wink:
Spermoid operator oznacza, że bundler automatycznie będzie update’ował ostatnią liczbę w wersji. Czyli w podanym tutaj przykładzie:

gem 'rails', '~> 3.1.0'

będzie przechodził przez 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3, etc. Generalnie: 3.1.x. Nigdy jednak nie wskoczy na 3.2

Jeśli podasz gem 'rails', '~> 3.1'
Wtedy będzie przechodził przez wersje 3.x, czyli również 3.2.6. Nie wrzuci jednak 4.0.

No i finalnie gem 'rails', '~> 3'
jest równoznaczne z gem 'rails', '>= 3'

[quote=ichi]
Do dyskusji to zapraszam tam:
http://rubyonrails.pl/forum/t5389-assets%3Aprecompile-w-env-production--dzia�a-albo-i-niedzia�a
[/quote]
W tamtym temacie nie widzę nic związanego z tzw. “spermy operator” :wink:

Mały błąd w rozumieniu opisał Ci już sharnik. Co do sedów, to mam nadzieję, że normalnie tego nikt tak nie robi, po prostu trochę mnie rozbawiło zestawienie słów Gemfile i gotowiec :wink:

Ciekawa dyskusja na ten temat jest tutaj: https://github.com/rails/rails/pull/6610

Ja jestem daleki od jakichś stanowczych twierdzeń, w jakąkolwiek stronę. Z reguły używam w aplikacjach ~>, ale jeżeli ktoś ma odpowiednio dużą i ważną aplikację, to rozumiem jeżeli będzie chciał zostawić sztywną wersję (swoją drogą, określenie sztywnych wersji sprawia, że bundler działa szybciej, przy dużych Gemfile’ach to też może mieć znaczenie).

Dziękuję.
Myślę, że nikos znalazł tutaj tyle informacji, że teraz sobie poradzi bez problemu (jakiekolwiek ma z updatem railsów) a i ja na tym skorzystałem :slight_smile:

Dziękuje za pomocne wypowiedzi