Jak w temacie jest możliwe upload fotki na server przez ajax’a, przy wykorzystaniu Carrierwav. (bez ajax’a działa)
Bo nie chce żeby mi się strona przeładowywała,
ponieważ dodanie fotki ma tylko zmienić wygląd markera na mapie google. a reszta pozostaje bez zmian.
A przy przeładowaniu strony zeruje się mapa z markerami i trzeba je odnowa wczytywać.
Obecnie w parametrach nie leci mi wartość image
Jak się nie da to przeżyje
Da się zrobić “ajaxem” upload. Nie będzie to czysty ajax request, ale robi się to przez normalny formularz, któremu ustawia się atrybut target na wartość będącą nazwą ukrytego iframe na stronie. Googlaj za “upload file ajax iframe target” ew z dodatkiem rails. Tutaj jeden z pierwszych wyników:
Iżuwam sam w jenym projekcie, działa jak marzenie[/quote]
Dziwne. Ściągnąłem z githuba kod i nie działa. Tzn działa połowiczne - paski uploadu “wiszą” niedokończone pod FF, Chrome i IE. Pod castem prawie wszystkie komentarze negatywne. A Ryan zaczął railcast od “starego” projektu, który wcale tym projektem nie jest. (była galeria ze zdjęciami a są same zdjęcia). Nie piszę tego złośliwie, ale akurat kilka railcastów jest słabych i niekompletnych, często Ryan nie popisuje się znajomością tematu (min. railcast o pgsearch).
A zacząć by trzeba od tego, że akurat omawiane railcast czy w ogóle to rozwiązanie jest armatą, bo opisuje implementację systemu bluimpa opartego o jquery. Lepiej wyszukać coś prostszego. Ja sam miałem rozwiązanie oparte o plupload z pięknym wyświetlaniem załadowanych na bieżąco obrazków w galerii opartym o json.
Odpowiadając na pytanie autora wątku - jak najbardziej się da, i nie ma to nic wspólnego z carrierwave, tylko z ze sposobem wyświetlania strony po metodzie “create” modelu.
Dzięki Zdecydowałem się na to [quote=rubytree]a także: http://os.alfajango.com/remotipart/[/quote]
i ŚMIGA JAK SZALONE
Fotka się dodaje,marker się zmienia na mapce, a stronka w " bezruchu "