Witam,
mam pewien problem z moją aplikacją w RoR. W dużym skrócie umożliwia ona wysyłanie zdjęć jej użytkownikom. Model odpowiedzialny za te zdjęcia nazywa się user_photos a wszelkie kontrolery, modele i formularze wygenerowałem za pomocą polecenia rails g scaffold
.
Problem pojawia się w momencie dodawania nowego zdjęcia. Dane zawsze prawidłowo zapisywane są w bazie (oczywiście jeśli walidacja przebiegła pomyślnie) jednak czasami nie mogę dostać się do ostatnio dodanego zdjęcia (używając adres url zgodnego ze schematem domena.pl/user_photos/:id), gdyż otrzymuje komunikat:
Sprawa wygląda następująco:
- Jeśli aplikacja uruchomiona jest na apache2+passenger w środowisku developerskim, to nie działa jedynie ostatnie zdjęcie (powiedzmy, że o :id => 20). Kiedy dodam kolejne zdjęcie (:id => 21), poprzednie zdjęcie o :id => 20 zaczyna działać.
- Jeśli aplikacja uruchomiona jest na a2+passenger w środowisku produkcyjnym, to nie działa żadne zdjęcie.
- Jeśli uruchomię aplikacje za pomocą polecenia
rails s
, to nie działa jedynie ostatnie zdjęcie czyli analogicznie do pkt. 1 - Jeśli uruchomię aplikacje za pomocą polecenia
rails s -e production
to nie działa jedynie ostatnie zdjęcie, analogocznie do pkt. 1
Nie całkiem rozumiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ale domyślam się, że chodzić może o plik routes.rb zatem przesyłam jego kod: https://gist.github.com/6afecf7077bb1b1cad45
Warto wspomnieć, że jestem dosyć początkującym użytkownikiem więc mogłem popełnić jakiś na prawdę trywialny błąd
Z góry dzięki za pomoc!
Michał