Uruchamianie aplikacji railsowych na Windows - problem z bundle install

Cześć.

Mam problem z uruchomieniem mojej apki na windows. Mianowicie kiedy wywołuję poprzez Helicon Zoo Web Console bundle install operacja zawiesza się przy pobieraniu gema z repo gitowego. Jest to o tyle dziwne, że jak odpalam bundle install z cmd wszystko smiga. Jakieś pomysły? Ktoś się w ogóle spotkał z czymś takim?

Może zabrzmi to nieco ironicznie, ale polecam przejść na jakiegokolwiek linuksa. Choćby i na maszynę wirtualną tak na początek.

Tak jakby nie mogę :wink: Aplikacja ma się dać uruchomić na Windows i koniec :confused: Na linuksie wszystko śmiga aż miło. Niestety kierownik lubi Windows’y.

Hej. A na windowsie masz zainstalowanych kilka wersji Ruby?

Tak. Posiadam tam postawione kilka apek railsowych, jednak żadna bezpośrednio nie pobiera gemów z repo gitowego poza tą ostatnią. Dodałem sobie w systemie zmienną GIT_SSL_NO_VERIFY aby nie było problemu z certyfikatem mojego repo. Sam gem zainstalowałem ręcznie bo myślałem, że to coś pomoże. Niestety nic to nie dało. dochodzi do tego gem’a i instalacja się zawiesza. Jak go zakomentuję to instalacja przebiega bez problemu.

Hm. Nawet nie wiem. U mnie jakoś był problem z kilkoma wersjami ruby, że bundle install pobierał nie te wersje gemów, dlatego nie chciał instalować. On pobierał ich nie z Gemfile, jak to powinno być. A wszystko dlatego, że w zmięnnej środowiskowej wpisałem scieżkę do Ruby. A jak używasz kilku wersi, to tego robić nie trzeba! U ciebie nie ma nic takiego?

Nie no tutaj wszystko gra. Po odpaleniu konsoli jest załadowana odpowiednia wersja rubiego. Wszystkie apki działają jak należy poza tą jedną.

A nie ma nic takiego, że ona nie działa z inną apką konkretnej wersji?

Skoro umiesz stworzyc i postawic appke Railsowa, wiesz co to linux i maszyna wirtualna ale nie mozesz jej uzyc, to moze pora zmienic kierownika? Mysle ze jest wiele firm ktore zaplaca wiecej niz taki kierownik :wink:

PS.
Sam od paru miesiecy smigam na windowsie w duuuuuzej korporacji, ale VirtualBox byl pierwszym programem ktory zainstalowalem i szczerze mowiac pracuje sie rownie dobrze jak na macu :wink: