Uruchomienie serwera rails s

hej mam takie pytanie

serwer uruchamiam wpisując “rails s” i ładnie działa

ale w terminalu cały czas pokazują mi się logi i tak w koło każde odświeżenie app = pokazywanie czegoś w logadach…

np

[code]Mac-pstanek:hello pstanek$ rails s
=> Booting WEBrick
=> Rails 3.2.8 application starting in development on http://0.0.0.0:3000
=> Call with -d to detach
=> Ctrl-C to shutdown server
[2012-09-03 23:31:43] INFO WEBrick 1.3.1
[2012-09-03 23:31:43] INFO ruby 1.9.3 (2012-04-20) [x86_64-darwin11.4.0]
[2012-09-03 23:31:43] INFO WEBrick::HTTPServer#start: pid=662 port=3000

Started POST “/auth” for 127.0.0.1 at 2012-09-03 23:31:53 +0200
Connecting to database specified by database.yml
Processing by LoginController#auth as HTML
Parameters: {“utf8”=>“✓”, “authenticity_token”=>“bsDgHfttT98ZFjeHJIGluz2k3jtAmTNVjKiC3ztY0eA=”, “admin”=>{“login”=>“rtrttrtr”, “password”=>"[FILTERED]"}, “commit”=>“Log In”}
Admin Load (0.6ms) SELECT admins.* FROM admins WHERE admins.login = ‘rtrttrtr’ AND admins.password = ‘trtrt’ LIMIT 1
Rendered login/index.html.erb within layouts/application (12.5ms)
Completed 200 OK in 183ms (Views: 101.3ms | ActiveRecord: 3.2ms)[/code]
mozna to wtłączyć?

I 2 pytanie żeby np generować kontroler muszę otwierać nowe okno terminala i pisać?? nie można tak, że serwer się uruchomi i leci w tle … a ja mogę pisać (Wszystko w 1 oknie terminala)

Jeżeli serwer ma być odpalony w konsoli, to nie można w żaden prosty sposób wyłączyć logów wypisywanych na ekranie. Tylko zastanów się czy na pewno chcesz je wyłączyć? Przy developmencie bardzo się przydają.

Zobacz sobie rails s --help, opcja, o którą Ci chodzi to -d (czyli w całości rails s -d). Tylko, że jeżeli tak zrobisz, to tracisz między innymi możliwość używania debuggera.

No tak ale jak będzie potrzebował logów to będąc w głównym katalogu może wywołać “tail -f log/development.log” i wtedy logi będzie miał na konsoli :slight_smile: Tak więc używając “rails s -d” niczego nie traci :stuck_out_tongue:

o i o to chodziło dzięki

logi to jedno debugger to drugie

Co jest zlego w drugiej karcie terminala ? Ja na ubuntu robie to tak

ctrl + alt + t -> wlaczam terminal rails s shift + ctrl + t -> nowa karta rails g controller foo alt + 1 -> znowu jestem w pierwszej zakladce

Ja mam 4-5 kart w terminalu :smiley: i nie wyobrażam sobie za bardzo pracy z mniej niż trzema :>

Dokładnie, Ja również mam kilka otwartych. VIM, konsola, debugger, rspec… zależnie od projektu/konfiguracji