Witam wszystkich. Uczę się Rubiego z kursu wideo, w którym wykorzystywany jest edytor SciTE. Zależy mi na tym, aby podczas uruchamiania napisanego kodu edytor nie zapisywał automatycznie pliku. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Szukałem w Googlach i nic, próbowałem dłubać w pliku Global Options, ale też bez rezultatu. Czy poradzicie coś na to?
zapewne chodzi o ten kurs http://forum.rubyonrails.pl/t/programowanie-w-ruby-od-podstaw-kurs-wideo-pl/7452
Była dość burzliwa dyskusja na jego temat.
Wątpie abyś uzyskał pomoc na temat tego edytora. Ja osobiście nie słyszałem żeby ktokolwiek, gdziekolwiek poza tym kursem z niego korzystał. Dużo łatwiej byłoby skorzystać z sublime/atom/gedit. Co do tego żeby nie zapisywać pliku przed wykonaniem nie brzmi to zbytnio rozsądnie. Sam edytor zapewne jedyne co robi to odpala komendę ruby 'sciezka_do_aktualnego_pliku'
także jeżeli plik nie będzie zapisany to nie odpalisz aktualnego kodu.
tl;dr Nie wydaje mi się żeby była możliwość zrobienia tego co chcesz.
Tak, uczę się właśnie z tego kursu. Ale nie wymieniałem go z nazwy, bo sprawa dotyczy wyłącznie użytego tam edytora. Dzięki za podsunięcie tych innych edytorów. Pliki wolę zapisywać ręcznie. Szczególnie gdy popsuję kod albo coś z niego usunę, wtedy nie ma obawy że podczas jego wykonywania, plik zostanie zapisany z rzeczami których nie chcę.
Może to dobry moment, żebyś nauczył się używać systemu wersji (najlepiej gita).
Nawet nie wiem co to takiego. Zresztą nie chcę chwytać zbyt wielu rzeczy na raz, bo nie ogarnę ich. Wpierw muszę na spokojnie przerobić ten kurs o którym wspominałem.
Tak jak napisał @sledzias. Myślę że źle adresujesz swój problem. To co chcesz zrobić to zapewne mieć łatwą możliwość by wrócić do działającego kodu który miałeś przed chwilą. W tym pomoże Ci system kontroli wersji taki jak git/mercurial. Jeżeli chcesz tylko potestować czy jakieś konstrukcje językowe działają lub potrzebujesz jedynie poeksperymentować, warto nauczyć się z korzystania irb/pry.
Rozumiem i doceniam Twoje uwagi, ale to są za wysokie progi jak na moje nogi. Jeżeli uczę się polecenia puts 2 + 2, to gdy zrobię błąd i napiszę puts 3 + 2, to na razie jedyne czego potrzebuję, to nie zapisywania automatycznego. Nie chcę się teraz uczyć gita, czy innych rzeczy, bo nie ogarnę tego.