Crtl + v by zaznaczyć, poźniej shift + i czy kilka inych rzeczy i poprawiasz, ciężko opisać, najlepiej obejrzyj w akcji http://vimcasts.org/episodes/archive
Edytowanie wybraych lini, mozna dać jako makro nagrane w połączeniu z “s/aaa/bbb/g”
jako nauke polecam wszystkie filmy, to co szukasz jest w ktoryms od konca
[quote=regedarek]3. jakiś plugin do autouzupełniania nie tylko za pomocą otwartych plików
Jak sobie przypomnę czego mi brakowało dam znać :)[/quote]
Masz na myśli coś takiego, czy podparcie się ctags?
chodziło mi o plugin, który tworzy bazę do uzupełniania dla całego projektu
sprawdzę jeszcze raz omni i ctags ale ostatnio chyba nie wiedziełem jak ich używać i skasowałem
[quote=gotar]edytowanie kilku naraz
jako nauke polecam wszystkie filmy, to co szukasz jest w ktoryms od konca[/quote]
Dzięki, ale nie wyraziłem się jasno.
Chodziło mi oczywiście o naukę railsów i ich dokumentację z Vimem sobie radzę
Do samych railsów, to kobyła Tima ma już wbudowane budowanie ctags (:help Rtags).
Lepszego wsparcia do Vima dla podpowiadania chyba nie ma. Kwestia jeszcze, żeby sobie dobrze tagi budować, nigdy nie miałem cierpliwości, żeby dobrze rozgryźć temat
Jak pooglądasz vim casty to się rozjaśni, jest tam sporo podstaw. O nagrywaniu makr i odtwarzaiu ch na wybranych liniach, itp też, jak i o sed i grep wbudowanych
Zna ktoś do tego jakis tutorial bo na razie nie znalazlem jak to zrobić.[/quote] http://vimeo.com/4448635 - co prawda tutaj mowa o edytowaniu globalnym, ale zahacza o ten sam “mechanizm”. Poza tym polecam pozostałe casty tego kolesia - w początkowych trochę się “popisuje”, ale później tempo nie jest już takie zabójcze.
od jakiegoś czasu myślę nad porzuceniem RubyMine na rzecz Vima, ale o ile mogę porzucić wszystkie bajery związane z Git-em, rysowaniem diagramów (na co to w ogóle komu potrzebne? :D), o tyle ciężko było by mi się rozstać z podpowiadaniem składni jakie oferuje RubyMine (czy też generalnie wszystkie IDE Intellij).
Czy jest możliwość uzyskania czegoś chociaż zbliżonego? Nie mówię tu o a’la TextMate podpowiadaniu tego co mamy w otwartym akurat pliku, ale z całego projektu + z zainstalowanych gemów.
Czy Vim potrafi odgadywać “typ” zmiennej? Tzn. jeżeli wpiszę:
arr = [1, 2, 3]
arr.
to podpowie mi #each, #map, #select etc.?
Nie, miałem na myśli diagramy relacji modeli, które RubyMine potrafi generować. Tak jakby to komuś do szczęścia było potrzebne
Właśnie jak googleowałem, to ctags się powtarzało kilka razy, ale nigdy z jakąś instrukcją porządną jak je wygenerować, czy z opisem jak dokładnie działają.