Popieram kolegę powyżej, pathogen jest bardzo wygodny… aczkolwiek na początek wcale nie konieczny. Pierw najlepiej jest się pobawić, powrzucać różne skrypty, posprawdzać co jak działa… ja w ten sposób zrobiłem ze trzy configi, a i z aktualnego jeszcze nie jestem do końca zadowolony.
No i dla osób, które przechodzą na vima z “normalnych” edytorów, podejście Yehudy wydaje się być najlepszym, żeby się za szybko nie zrazić
[quote=nagl]Czy ktoś z tutejszych vimowców zna pluginy:
pozwalające skakać po aplikacji Rails, do definicji klasy, widoku kontrolera, itd. po najechaniu kursorem na odpowiedni napis i naciśnięciu klawisza?
podświetlające wszystkie zmienne o takiej samej nazwie jak ta pod kursorem (szukanie literówek)?[/quote]
Najwiecej, z tego co widze to ludzie sie podniecaja z CTRL+ click myszy - skok do definicji klasy / metody w IDE jak Netbeans czy Rubymine, jakby VIM tego nie umial zrobic…
Instalujesz exuberant-ctags , zwykly ctags nie ma wsparcia dla rubiego.
Generujesz plik definicji, a potem w vimie ladnie skaczesz sobie miedzy plikami po nazwie metody / klasy
Osobiscie dodaje sobie hook’a do gita, ze przy ciagnieciu pliczek mi sie z automatu generuje, wiec tak na prawde pelna automatyka, nie musisz tego co napisalem powyzej robic recznie.
@astropanic:
Czy ten sposób pozwala na skakanie po corowych klasach?
rails.vim pozwala na poruszanie sie po projekcie - ‘gf’, ale nie dziala mi to z plikami z instalki rubiego (moze cos nie tak jest u mnie…)
[quote=pplcanfly]@astropanic:
Czy ten sposób pozwala na skakanie po corowych klasach?
rails.vim pozwala na poruszanie sie po projekcie - ‘gf’, ale nie dziala mi to z plikami z instalki rubiego (moze cos nie tak jest u mnie…)[/quote]
Pozwala po poruszanie sie po dowolnych klasach o ile dla nich wygenerujesz tagliste.
ctags -R *.rb
lub lepiej
ctags -R `bundle show rails`/../*
o ile korzystasz z bundlera, ta wklejka zassa Ci definicje z gemow
Kwestia podania tylko odpowiednich sciezek do programu generujacego tagliste
[quote=rubytree]Ostatnio na vimcasts.org jest wałkowany przewypaśny plugin: fugitive. Mówiąc krótko git - vim way. Polecam się zapoznać ze screencastami: