VIM - przeładowanie plików po zmianie zawartości z zewnątrz

Witam,

Dałem ostatnio szansę vimowi - dużo podróżuję i jak odpalę netbeansy/aptanę, to bateria połowę krócej trzyma, więc potrzebuję czegoś lżejszego. Dorzuciłem rails.vim i parę innych pluginów i szczerze mówiąc jestem mile zaskoczony. Całkiem fajne narzędzie.

Jest tylko jedna rzecz, której zdzierżyć nie mogę :wink: Pracuję z gitem i podczas przełączania z jednej gałęzi na drugą bywa tak, że zmienia się zawartość plików, które mam otwarte w vimie. W innych edytorach dostaję wtedy wiadomość, że plik się zmienił, albo w netbeansach plik zostaje automatycznie przeładowany jeżeli jest zapisany. W vimie muszę wszystko zamknąć. Niby nie jest to nic strasznego, bo można zrobić :qall i uruchomić ponownie, ale jako człowiek roztargniony czasami zapomnę o takiej drobnostce i później trzeba odkręcać :wink:

Zna ktoś może jakiś plugin/komendę, który włącza sprawdzanie zawartości plików i informuje jeżeli plik na dysku się zmienił?

:e

gvim informuje mnie, jeśli plik uległ zmianie. Nie dokonywałem w tym względzie żadnych modyfikacji domyślnej konfiguracji.

radarek: dzięki :slight_smile:

apohllo: gvima nie obczajałem - teraz sprawdziłem i rzeczywiście pyta czy przeładować. chyba się polubię z vimem jeszcze bardziej :wink:

Ja używa vima i moim zdaniem nie ma lepszego edytora. Polecam :smiley: