Wakacje - Dużo wolnego czasu

Jako że są wakacje mam mnóstwo wolnego czasu. Większość kumpli wyjechała zagranice pracować w nieludzkich warunkach aby zbić fortunę na zbieraniu ogórków. Mam parę zleceń do napisania(głównie railsy) ale jest ich mało i zostaje mi mnóstwo wolnego czasu. Z chęcią dołączę do jakiegoś teamu railsowego pomagać rozwijać jakiś projekt dla zabicia czasu.

Pamiętam te czasy jeszcze ;-). Proponuję Ci poszukać jakiegoś wolnego oprogramowania na http://www.opensourcerails.com/ lub na http://github.com/. Ja w chwili obecnej piszę webową wersję Osadników z Catanu (http://github.com/qoobaa/pioneers), co prawda na magisterkę, ale jak ktoś miałby ochotę się dołączyć to zapraszam (dość nietypowa aplikacja z dużą ilością JavaScriptu). Nie wiem dokładnie co Cię interesuje, ale ogólnie zachęcam do tworzenia wolnego oprogramowania - to najlepsza inwestycja na przyszłość w tej branży.

Jeśli nie musisz zarabiać na tym kasy albo zbierać doświadczenia stricte zawodowego, to tak jak Qoobaa pisze – pobaw się w projekty opensource’owe. Świetnie się rozwiniesz jako programista, w wymiarze godzin jaki Ci pasuje.

A jeśli już chcesz wejść w programowanie zawodowe, znajdź firmę railsową w Twojej okolicy i zaproponuj się jako praktykant / młodszy programista. Z jakiego miasta jesteś?

Jestem z Skarżyska(w świętokrzyskim) i nie ma u mnie żadnej firmy zajmującej się webdevelopingiem. Głównie chodzi mi o zabicie czasu i ewentualnie jakby można zarobienie paru groszy.

A według mnie wakacje to są żeby odpocząć. A nie caly czas zpier*** jak dziki baranek.
BTW. Nie piszesz już dla benefi?

Piszę ciągle jednak jest to góra 2 godzinny dziennie roboty(ticketów jest mało i parę nowych funkcjonalności nie wprowadzimy póki grafik nie podeśle nowego laya).

O, to już wiemy pod czyje skrzydła trafiło Benefi :smiley: Jak wrażenia z kodu? :wink:

Znaczy nie wiem ile kodu było dopisane od momentu gdy Aenima go oddała, ale miałbym kilka uwag :wink: Ale ja dość czepialski jestem

W niektórych miejscach trochę dziwnie(kod chyba był pisany na początku w railsach 1.* i można spotkać nieco dziwne zapisy np. render :partial => ‘operations’, :locals => { :operations => @operations }).

@Seban: ja też miałbym parę zastrzeżeń do tego kodu, ale to głównie w miejscach które nie przez nasz zespół były modyfikowane :wink:

@Macbury: kod był pisany na początku w railsach 2.1.2 (zaczęliśmy pisanie latem’08). Natomiast partiali dokładnie tak się używa – tj. korzysta ze zmiennych lokalnych przekazywanych jawnie, nawet jeśli w danym kontekście dostępna jest zmienna instancyjna zawierająca właśnie to czego trzeba.

Hmm… Ja to zapisałbym tak: render :partials => @operations

Powiem szczerze że albo ja czegoś nie doczytałem z dokumentacji (i bardzo poproszę o naprowadzenie – pierwsze widzę opcję :partials),
albo syntax error i miałeś na myśli render :partial => xxx, :collection => @operations (ale to z kolei zupełnie inna broszka :wink: ).

sorki literówka :P. Właśnie chodzi mi o render :partial => @operations