Walidacja numericality i length

Chcę zwalidować numeryczność i długość dwóch rodzajów telefonów (komórka i stacjonarny). Oczywiście zezwalam, żeby pole mogło być puste (allow_nil):

9 validates_numericality_of :telefon, :allow_nil => true, :only_integer => true
10 validates_length_of :telefon, :is => 11, :allow_nil => true
11 validates_numericality_of :telefon_stacjonarny, :allow_nil => true, :only_integer => true
12 validates_length_of :telefon_stacjonarny, :is => 9, :allow_nil => true

W formularzu pozostawiam pola ‘telefon’ i ‘telefon_stacjonarny’ puste:

83 def validate
84 puts telefon #=>
85 puts telefon.class #=> String
86 puts telefon.size #=> 0
87 puts telefon_stacjonarny #=>
88 puts telefon_stacjonarny.class #=> String
89 puts telefon_stacjonarny.size #=> 0
90 puts telefon == telefon_stacjonarny #=> true
91 puts telefon === telefon_stacjonarny #=> true
92 end

A mimo to dostaję następujące błędy:

4 errors prohibited this user from being saved
There were problems with the following fields:

*Telefon is not a number 
  * Telefon is the wrong length (should be 11 characters) 
  * Telefon stacjonarny is not a number 
  * Telefon stacjonarny is the wrong length (should be 9 characters)

W czym może tkwić problem?

Masz telefon i telefon_stacjonarny = ‘’ (pusty string), a to nie to samo co nil :>

Puste pole formularza zawsze jest pustym stringiem i jak do tej pory rails zawsze rozpoznawał mi to jako nil. Byłoby dziwne, gdyby trzeba było pisać specjalny kod do zamiany pustych stringów na nil. Czy się mylę?

mylisz się, pusty string sprawdza się metodą string.empty? i niestety jest to różne od nil i zawsze tak było w rubym, spotkałem się kiedyś z nadpisaniem metod w AR żeby zwracał empty jako nil. nie mogę znaleźć. ale jak pogrzebiesz to znajdziesz i powinno ułatwić Ci to pracę :slight_smile:

Mój światopogląd runął. Myślałem, że korzystałem z tego rodzaju walidacji w starszych projektach, a jednak nie. I byłem święcie przekonany, że jest tak jak napisałem. No cóż, będę musiał napisać całą linijkę kodu, żeby zamieniać pustaki na nile :expressionless:

Zamiast :allow_nil napisz :allow_blank i sprawa załatwiona.

Thx! Wiedziałem, że to nie może być takie głupie. Ale nie wiem, jak mogłem nie zauważyć allow_blanka w dokumentacji.

Bo go nie ma przy opisie validates_numericallity_of :smiley: