Jednak jeśli masz się zamiar uczyć dla samej roboty, czyli technologii w której jest najwięcej gówna napisane to polecam Spring.
Jest w tym najwięcej roboty w PL
190 wyników: http://www.infopraca.pl/praca?q=spring&lc=
Jednak ja osobiście nie znoszę tego frameworka. Normalnie w zeszły weekend pisałem aplikacje w springu, to tak popierdolonej rzeczy od dawna nie widziałem.
Także albo
Ruby
albo
Java
PHP unikaj jak ognia (to nie tylko moje zdanie, ale wielu byłych ‘senior PHP developerów’, koledzy starsi o 5 lat ode mnie).
Scalę sobie daruj, jest pojebanie skomplikowana, przepakowana featureami i nie przebije się szybko do mainstreamu (o ile w ogóle się przebije).
Jeżeli uczysz się języka albo frameworka tylko dlatego że jest “w modzie”, to… trochę brak mi słów ;)[/quote]
To normalne, że ktoś się uczy ‘dla michy’.
Też bym chciał monady tworzyć w haskelu i pisać milion nawiasów w LISPie, ale z tego nie wyżyje.
Pragmatyzm.
[quote=Hitsu]To normalne, że ktoś się uczy ‘dla michy’.
Też bym chciał monady tworzyć w haskelu i pisać milion nawiasów w LISPie, ale z tego nie wyżyje.
Pragmatyzm.[/quote]
Patrz mój poprzedni post. Kolega Diabel nie napisał o perspektywach zarobku tylko o “modzie”: jestem tego pewien, czytałem jego posta trzy razy, z czego co najmniej jeden raz na trzeźwo
[quote=czACha]to powinno dać trochę do myślenia http://www.google.com/trends/explore?q=“Ruby+On+Rails”#q=“Ruby%20On%20Rails”&cmpt=q[/quote]
Nie ma kompletnie nic dziwnego w tym wykresie. Każdy produkt przeżywa kilka faz w całym swoim żywocie. Ta pierwsza górka to tzw. “hype”. Potem jest stagnacja - wylecieli wszyscy Ci, którzy pobawili się railsami i stwierdzili że to nie dla nich. Ok, można się przyczepić, że jest niewielki spadek w latach 2011-2013, ale na to równie dobrze może mieć wpływ algorytm google trends i inne czynniki.
Moje doświadczenia praktyczne są takie, że praca dla programistów ruby/rails jest ;).
[quote=radarek][quote=czACha]to powinno dać trochę do myślenia http://www.google.com/trends/explore?q=“Ruby+On+Rails”#q=“Ruby%20On%20Rails”&cmpt=q[/quote]
Nie ma kompletnie nic dziwnego w tym wykresie. Każdy produkt przeżywa kilka faz w całym swoim żywocie. Ta pierwsza górka to tzw. “hype”. Potem jest stagnacja - wylecieli wszyscy Ci, którzy pobawili się railsami i stwierdzili że to nie dla nich. Ok, można się przyczepić, że jest niewielki spadek w latach 2011-2013, ale na to równie dobrze może mieć wpływ algorytm google trends i inne czynniki.
Moje doświadczenia praktyczne są takie, że praca dla programistów ruby/rails jest ;).[/quote]
No ba!
[quote=Tomash][quote=Hitsu]To normalne, że ktoś się uczy ‘dla michy’.
Pragmatyzm.[/quote]
Patrz mój poprzedni post. Kolega Diabel nie napisał o perspektywach zarobku tylko o “modzie”: jestem tego pewien, czytałem jego posta trzy razy, z czego co najmniej jeden raz na trzeźwo ;)[/quote]
OK
Dzieki za pomoc, dzisiaj sobie pogladalem troche railscastow i jednak zdecydowanie zajme sie railsami
zaskakujace jest to ze w railsach wszystko dziala bez problemow, np bawilem sie troche w django to prosta rzecz jak pagination to jest masakra tam (4h stracone na walce z tym) , a w railsach dziala to cudnie will_paginate