Mam pytanie odnośnie wątką w Rubym mamy wątki tak zwane natywne na poziomie powiedzmy kodu czy zamaiana wątków natywnych na te z poziomu sprzętu są możliwe i czy zmiana interpretatora pomorze ?
w Ruby MRI (domyślne Ruby) są duże problemu z wielowątkowością. Jak chcesz pracować na wielu wątkach jednocześnie to powinieneś sprawdzić JRuby, czy spełni twoje oczekiwania.
W Ruby 1.9 (…) dla każdego wątku alokowany jest natywny wątek. Ponieważ jednak niektóre biblioteki C użyte w tej implementacji same nie są bezpieczne wątkowo, Ruby 1.9 jest bardziej konserwatywny i nigdy nie pozwala więcej niż jednemu natywnemu wątkowi działać w jednym czasie (to ograniczenie może zostać rozluźnione w późniejszych wydaniach Ruby 1.9, jeśi kod C uda się przerobić na bezpieczny wątkowo).
Źródło: Ruby Programowanie, David Flanagan, Yukihiro Matsumoto
W MRI mało korzyści przemawia za stosowaniem natywnych wątków. Ja bym sugerował rozważenie czy nie lepiej zastosować zielone wątki, które pozwalają na asynchroniczne programowanie. Na tej stronie jest przedstawione na czym polega różnica między współbieżnością, a asynchronicznością. W Ruby takie lekkie wątki nazywane są włóknami (eng. Fiber).
Jeżeli chcesz się bawić wątkami to szczerze polecam obadać https://celluloid.io/ i zmienić interpreter na jruby. Programowanie jest mnie problematyczne niż w klasycznym podejściu i jest sporo znanych projektów, które korzytają z niego (sidekiq, eye). Odnośnie fiber-ów trzeba być świadomym pewnych limitów(fiber stack 4kb size).