Może zmienić widok kategorii na taki bardziej standardowy: http://meta.discourse.org/t/brand-new-wide-categories-page/10430
No ciężko coś dostrzec w nowej wersji, będzie się trzeba przyzwyczaić. Stare było proste, ale dzięki temu czytelne. No ale jakoś wypracujemy podobny efekt, może jakieś skórki istnieją?
Ja od siebie dodam tylko, że co do wyglądu, to bardzo szybko można się przyzwyczaić - myślę, że problem polega na tym, że ludzie od wielu lat są przyzwyczajeni do wyglądu forum a’la phpbb itp.
A można jakoś włączyć podświetlanie nowych, nie przeczytanych postów ?
Stare posty z tagami ...
są często skopane, np. Usunięcie modelu z przeniesieniem danych - może da się zrobić jakiś globalny update?
Masz je w zakładce “New”, a w preferencjach możesz ustawić sobie, jakie tematy mają być uznawane za “nowe”.
Nie zgodzę się z tym, na stronie głównej, jak mam ją otwartą przez dłuższy czas wyskakuje mi komunikat, że pojawił się 1 nowy post, a w zakładce “New” / “Unread” pusto.
Nawet jeśli w preferencjach można coś ustawić odnośnie postów, to teraz to nie działa.
Hej,
Przede wszystkim wielkie dzięki za odwaloną robotę podczas migracji! Kudosy!
Moje sugestie:
- +1 do posortowania kategorii
- Po przejściu na stronę “główną” danej kategorii, widzimy taki układ tematów:
Fajnie jeśli można by ten widok kosmetycznie poprawić co by był bliższy widokowi np. takiemu:
Tzn. nad tabelą z “Topics” znajdowało się menu nawigacyjne i odnośnik “Latest” (dla danej kategorii a nie globalny) oraz usunięcie w tabeli “Topics” kolumny “Category”
3. Logo
4. IMHO widok samej dyskusji w temacie lepiej wygląda jak jest “płaski” (tak jak np. tutaj: http://meta.discourse.org/t/whats-the-difference-between-a-favorite-and-a-bookmark/9821/3) niż jeśli wypowiedzi użytkowników obrazowane są w “dymkach/chmurkach”
Pozdrawiam!
O ile wygląd jednego wątku jest okej, bo strona główna i w ogóle każda podstrona, która listuje wątki jest tragicznie nieczytelna. Nie do końca jestem w stanie stwierdzić, dlaczego powstaje takie wrażenie, ale jedyne, co zauważam, to chaos…
Dzięki wszystkim za opinie.
Da się to zrobić, dodamy to w najbliższym czasie.
Zastanawiam się nad połączeniem wszystkich RUG’ów w jedną kategorię i używać prefixów [DRUG], [WRUG] etc. Myślę, że wypróbujemy ten uproszczony widok kategorii po najbliższej aktualizacji.
@black_hawk - Jak bardzo Ci zależy na utrzymaniu swoich starych postów pod nowym loginem ?
@astaroth - Tak, wiemy o tym, są posty ze skopanym BBcode, które nie wyglądają idealnie po migracji. Nie wiem jak duża wartość jest w poprawianiu ich wyglądu. Przejrzymy je przy najbliższej okazji i jeśli da się je prosto poprawić to zrobimy to.
@deadman - Dzięki! @krzyzak - Ja podeślę wkrótce server.pl.yml 1-500 tak jak obiecałem.
Mi się osobiście bardziej podobają chmurki Temat do dyskusji.
Jak siedzieliśmy nad skryptami do migracji na discourse kilka miesięcy temu (których wtedy oczywiście nie skończyliśmy ) to @sarniak zaczął pisać bbgun - konwerter bbcode do markdowna. Nie wiem czy to coś pomoże, ale jak masz linki do tych postów, to można by je spróbować przepuścić przez konwerter i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Jest nieźle! Trochę szorstkich brzegów ale podoba mi się kierunek w jakim to zmierza.
Oraz ponieważ udało mi się przypomnieć składnię markdowna do osadzania obrazków (jezusmaria, Gruber nie ma prawa wypowiadać się o usability i user-friendliness) :
Do osadzania obrazków, klipów YT czy snippetów innych stron można łatwo używać onebox’a, nie trzeba znać markdowna (chociaż jego znajomość na pewno poprawia internetową karmę), wystarczy link umieścić w osobnej linii,np.:
Data utworzenia konta w widoku profilu jest niepoprawna. Wygląda na to, że jest to data dodania rekordu do bazy.
Problem jest taki, że bb-gun nie jest skończony :(. Trochę mi się przestało chcieć, gdy się okazało, że discourse czyta bb code. Ale jeśli jednak trzeba by coś skonwertować, to mogę to odgrzebać - samo zadanie nie jest jakieś mega trudne, a już tam miałem trochę napisane. Można linki do przykładowych postów?
Zakładka ‘New’ działa u mnie randomowo. Czasem coś tam wpadnie, ale większość topiców jednak tam się nie pojawia. Z kolei zakładka ‘Unread’ pokazuje cały czas wartość ‘1’, ale jak kliknę w nią to nie widzę żadnego topicu.
Cache czyściłem.
Tak, powtierdzam, “New” i “Unread” działają conajmniej dziwnie. Podejrzewam jakieś cachowanie…
Z tym czytaniem bbkodu to tak średnio na jeża, domyślnie interpretuje jako markdown a i z tym są jaja. Rzućcie okiem na przykład na formatowanie naszego ogłoszenia:
Dziś wieczorem zrobimy update Discourse co powinno rozwiązać problem keszowania i dziwnego zachowania.
Poza tym wątki będą mieć uproszczony wygląd (bez chmurek):
Kategorie będą posortowane w szerokim layoucie: