Web development testing survey

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się więcej o nawykach dotyczących testowania wśród web developerów. Duża część pytań dotyczy testowania w przeglądarce, głównie dlatego, że jest to chyba najgorzej rozwinięty rodzaj testowania aplikacji.

Ankieta znajduje się tutaj:
http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGxzNHQzT1hsUmtlVTRTVTcwMHR3aFE6MA

Jeżeli nie testujesz swoich aplikacji, Twój głos dalej jest wartościowy - po prostu omiń pytania, które nie dotyczą osób nie testujących.

Wyniki opublikuję po nazbieraniu odpowiednio dużej ilości głosów lub (w przypadku niskiej frekwencji) za 2-3 tygodnie.

How long have you been developing web applications? *

* < 1
* 1 - 2
* 2 - 4
* 4 - 6
* 6 - 8
* > 8

Months, Years?

Days bo tyle wystarczy, gdzie jest ta książka “PHP w 24 godziny” … :wink:

Oczywiście, że godzin! :smiley:

(już poprawiłem) ;]

What the f…? “Testowanie developera”?! Pierwszy raz słyszę.

Nie, no serio, w jakim to języku jest napisane? :stuck_out_tongue:

Ano, siara trochę, Drogomir. To się po prostu nazywa automated tests / automated testing.

Spotkałem się też z określeniem developer testing - wpiszcie w googla. Już zmieniłem na automated, bo rzeczywiście lepiej brzmi.

Ankietę wrzucałem trochę na szybko i nie miałem czasu się nad nią dokładnie zastanowić niestety - potrzebuję dość szybko rezultatów.

Jakbyście zauważyli jeszcze jakieś wpadki to dajcie znać :slight_smile:

EDIT:

Z ciekawostek, jedna z osób wypełniających ankietę napisała, że do testowania w przeglądarce używa firebuga :slight_smile: