Win7 ruby 1.9.2 ror 3.0.3 ok 30sek czekania na wygenerowanie strony

Maszyna na której odpalam to nie jest rakietą bo to atom z520 z 2gb ramu. No ale 30 sek na wygenerowanie strony która się pojawia po wygenerowaniu projektu to jest co najmniej lekka przesada. Baza to sqlite3. Instalowałem paczkę ruby z RubyInstaller po czym gemy normalnie przez gem install. Wie ktoś może czemu się tak dzieje?

Uploaded with ImageShack.us

Ja tam widzę 3s co jak na windowsa + webrick nie jest aż tak tragiczne. Spróbuj zainstalować mongrela albo thina i zobacz czy jest różnica. Raczej więcej z windowsa nie wyciągniesz :).

Tak tu pisze 3 ale na to aż w przeglądarce widzę cokolwiek to się serio pól minuty ładuje. Mongrela próbowałem ale nie chce to działać wcale lepiej, stabilna sypie jakimś błędem a 1.2.0.pre2 wogóle jakby nie zbierała zapytań pomimo że rusza i oczekuje na zapytania. Thina zaraz wypróbuje.

Ciekawy procek:
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=Intel+Atom+Z520+%40+1.33GHz :wink:

Jeśli nic nie mieszałeś to normalka. U mnie na core 2 duo taka kombinacja się czasem ładowała 5s. Po prostu Ruby to nie C. :wink:

Thin pomógł chociaż przez pierwszych parę zapytań przeglądarka losowo stwierdzała że strony brak. Teraz działa w normie. A proc jest ciekawy do momentu go którego faktycznie nie trzeba większej mocy. Wypada bardzo blado przy core 2 duo, w stacjonarnym mam E7400 2.8 @3.6ghz i no niestety atom przy nim chodzi jak komp z poprzedniej epoki.

@omen
To nie ma co porównywać tych dwóch procków. Atom ma TDP 2W, a E7400 TDP 65W. Przepaść.

Próbowałem zainstalować thin’a na JRuby i po testować. Jednakże chyba się nie da, z tego względu że thin korzysta bezpośrednio z plików C.