Witajcie, mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak postawić własne svn? Chodzi mi o to, że mam aplikacje na serwerze www (vps). Na lokalu np. sobie dodam jakiś nowy moduł, potestuje go itp. i chcę go sprawnie wrzucić na produkcyjny. Byłbym wdzięczny za naprawodzenie.
Jeżeli już svn musi być to ja osobiście nie bawiłbym się w stawianie serwera svn tylko założyłbym konto na jakimś http://www.xp-dev.com/ i u siebie commitował, a na serwerze robił tylko ‘svn update’ lokalnej kopii.
Mam już gita na localu. W sytuacji gdy zmienie np. plik *.css to muszę dać git add sciezka/styl.css czy wystarczy samo "git commit -a -m “literowka” ", które wykryje zmianę tego pliku? Druga sprawa to jak potem pobrać pliki, które uległy zmianie już na serwer?
Co prawda wystarczy “-a” (wtedy wszystkie zmiany w plikach są dodawana do commita), ale lepiej robić przez “add”, najlepiej z opcją -p. Dzięki temu możemy do danego commita wrzucić tylko te zmiany, które tworzą spójną całość. Należy również pamiętać, że nowe pliki możemy dodać tylko przez “add”.
Najczęściej (origin - nazwa zdalnego repozytorium, master - nazwa zdalnego brancha):
[code]# na localhoście
git push origin master
a potem na serwerze, jeśli już mamy lokalne repo utworzone tak jak na localhoście
[quote=Chmarus][quote=apohllo]Najczęściej (origin - nazwa zdalnego repozytorium, master - nazwa zdalnego brancha):
[code]# na localhoście
git push origin master
a potem na serwerze, jeśli już mamy lokalne repo utworzone tak jak na localhoście
git pull origin master[/code]
[/quote]
mogę to wywołać po prostu:
[code]# na localhoście
git push origin
git pull origin[/code]
Czy muszę posiadać i repo i brancha?[/quote]
Standardowo masz branch “master” więc zawsze “posiadasz brancha”. Możesz to pominąć w wywołaniu - pisałem jak wygląda pełna składnia, której i tak zwykle będziesz używał.
Polecam git gui. Na Ubuntu trzeba zainstalować dodatkową paczkę “sudo apt-get install git-gui”.
Całkiem wygodnie można ogarnąć poczynione zmiany i pogrupować je w sensowne paczki / commity.