Obecnie korzystając z GITa, jako serwera używam serwisu GitHub. Jednak konto darmowe ma takie ograniczenia że tworzony kod muszę udostępniać na zasadach open source. A także moje pliki są widoczne publicznie
Jednak chciałbym swoje pliki trzymać na własnym serwerze z którego będę je pobierał (clone) oraz aktualizował (push) bez pomocy GitHuba.
Czy wie ktoś jak tego dokonać ?
repo gita jako “zwyczajny” katalog do którego dobierasz się przez ssh. najprostsze w ustawieniu i korzystaniu (nie wymaga żadnej instalacji ani konfiguracji). URI takiego repo to
(repozytorium.git powinno byc katalogiem wewnątrz którego uruchamiasz git init --bare, czyli żeby zamiast podkatalogu .git trzymał wszystkie gitowe pliki od razu w tym katalogu)
sajrox na GitHubie możesz mieć repo prywatne. Tylko musisz zapłacić https://github.com/account/billing ;). Ja swoje prywatne repo (ktorymi nie chce sie chwalic) umieszczam na hostingu megiteam - podobnie jak opisał to Tomash.
[quote=sajrox]Jednak chciałbym swoje pliki trzymać na własnym serwerze z którego będę je pobierał (clone) oraz aktualizował (push) bez pomocy GitHuba.
Czy wie ktoś jak tego dokonać ?[/quote]
Polecam czwarty rozdział (Git on the Server) Pro Gita.
A czy jest taka możliwość że utworzę projekt z katalogiem .git lokalnie. Przeniosę go na serwer przy pomocy ftp, a następnie przy pomocy ssh (git clone ssh://…) pobiorę projekt na dysk tak jak bym korzystał z GitHuba itp…
Użyję jednak heroku.
Proszę tylko powiedzieć jak mogę skonfigurować bazę danych dla aplikacji na heroku ?
W tej chwili dodałem Add-ons Amazon RDS jednak z tego co widzę założenie bazy Amazon RDS jest płatne. Są jakieś darmowe alternatywy ?