Od kilku dni mędzę się z PDF-generatorem, który by w końcu zadziałał na heroku. U mnie na “dev” nie miałem do tej pory z tym żadnych problemów. Ten sam kod działa jak należy.
Jednak na heroku PDFKit i Prawn powodują Timeout po 30 sekundach. Problem ten dotyczy ładowania nawet jednego najmniejszego i najmniej zajmujcego obrazka z url. Heroku logs mówią o Timeout tylko.
Ponadto nie tylko PDF-generatory. Gdy chcę przy pomocy małeko kawałka kodu z url pobrać obrazek i zapisać go w /tmp to także jest Timeout. Obrazki są na Amazon S3, jako serwer plików dla heroku.
@file_name = name.jpg
@file_directory = directory
Code:
require ‘open-uri’
open(Rails.root+"/tmp/"+@file_name, ‘wb’) do |file|
file << open(@file_directory+@file_name).read
end
I proces trwa aż do Timeout. U mnie na komputerze na dev wszystkie rozwiazania działają poprawnie i “w miarę” szybko.
Chciałem użyć gema: gem ‘delayed_job_active_record’ dla wydzielenia procesu. U mnie na dev działa bez zarzutu wszystko. Na heroku po spuszowaniu samo już dodanie tego gema do Gemfile rozwala mi refineryCMS i nie ładują się style do panelu admina refinery (CO NIE POWINNO MIEĆ ZWIĄZKU, A MA), więc użycie tego raczej odpada.
Nie wiem co mam z tym poczac, kombinowałem jak koń pod górę, ale jetem jeszcze swieży w całym temacie.