[quote=Claygirl]Właściwie, to może rozwinę Czy nie udałoby się zrobić z WRUGów spotkań gdzie przychodzą nie tylko doświadczeni wyjadacze, ale też kompletnie początkujący? Wiem, że takie jest właśnie założenie, ale przynajmniej kiedy na byłam, to jednym z przedmiotów dyskusji było śmianie się z jakiegoś niedoświadczonego współpracownika. Kiedy była Ameba spotkała ją przykrość, bo ktoś chciał żeby udowodniła, że ma jaja (przynajmniej ja tak to interpretuję).
Czy w takim razie możemy ustalić jakiś code, w którym nie wymagamy od siebie nawzajem udowadniania jakie mamy wielkie jaja i nie śmiejemy się z błędów innych?[/quote]
Nie było mnie na obu feralnych spotkaniach, ale mam nadzieję, że nie jest to reguła, tylko niefajne wyjątki. Co do udowadniania sobie czegokolwiek, to niestety nie mogę ręczyć za innych uczestników, ale mam nadzieję, że wszelkie nieprzyjemne zachowania będą odpowiednio traktowane.
Ostatnio były jakieś prezentacje dla początkujących, można by kontynuować ten trend i starać się przeplatać tematy. W razie czego te dla początkujących można by dawać na początku, jak ktoś uważa, że nic z takiej prezentacji nie wyniesie, to zawsze może przyjść później.
Na WRUGu przecież wszystkie prezentacje są mile widziane - zwłaszcza, że ostatnio coraz mniej chętnych do prezentowania (nikomu nie wypominam, sam mam w tym udział nie mając nic ciekawego do powiedzenia
Jak dzis rano przeglądałem zupę to natknąłem się na takie WTF: http://lte.soup.io/post/158397265/Image
… dopiero teraz zajrzałem niniejsze forum - ciekawe czy jest jakaś korelacja (jakieś odpryski) ?
Anyway: nawet wśród kumatych zdarzają się tacy, którzy mówią szybciej niż myślą. Zgadzam się z Drogusem; najlepiej olać buractwo lub “hit harder” - najfajniesze było by parę commitów do jakiegoś przyjemnego gema … … and move forward
Zgadzam się, ale ja na przykład raczej do tej pory nie byłem nastawiony na robienie tego typu prezentacji, podświadomie pewnie zakładałem, że tematami dla początkujących zainteresuje się mniej osób.
Chętnie mogę powiedzieć parę słów np. o:
- obiektowości rubiego (tzn. jak to działa, moduły, zmienne klasowe, zmienne instancji, może jakieś fajne wzorce, np. rozszerzanie funkcjonalności mixinami)
- testowaniu
- pisaniu i testowaniu API jsonowego
czy ewentualnie innych rzeczach, na które początkujący mieliby ochotę
To była ironia, sorry jeżeli nie napisałem tego odpowiednio wyraźnie, dla mnie taka logika jest bezsensowna. Skazujemy tym samym osoby słabsze psychicznie i mniej asertywne na siedzenie cicho i znoszenie docinek.
luz, rzeczona pokrzywdzona nie sprawia wrażenia osoby słabszej psychicznie i dalej uważam te dwie ścieżki za najlepsze możliwe
btw - olanie słabego agresora jest dla niego (agresora) często wystarczająco “reprymujące” …
W ogóle zarówno robienie, jak i konsumowanie oraz mashupowanie różnych API to jest rewelacyjny temat, od bardzo początkujących (a nawet nietechnicznych) po zaawansowanych.
@Claygirl: you have my axe. Jak już pisałem na gieplusie, dałbym dużo za fajną przekrojową prezentację o CSS3. Od kiedy zobaczyłem to:
zostałem fanem, ale przegryzanie się przez te rozstrzelone w sieci zasoby aż prosi o jakieś dobre zreferowanie co fajniejszych elementów.
[quote=drogus]Chętnie mogę powiedzieć parę słów np. o:
- obiektowości rubiego (tzn. jak to działa, moduły, zmienne klasowe, zmienne instancji, może jakieś fajne wzorce, np. rozszerzanie funkcjonalności mixinami)
- testowaniu
- pisaniu i testowaniu API jsonowego
czy ewentualnie innych rzeczach, na które początkujący mieliby ochotę ;)[/quote]
3 x TAK
WRUG 2.0
Jeśli WRUG potrzebować będzie nowego miejsca to mogę zaoferować biuro na Wspólnej. Lokal nie jest duży, ale dla kilkunastu osób znajdzie się wygodne miejsce.
[quote=Tomash]Jak już pisałem na gieplusie, dałbym dużo za fajną przekrojową prezentację o CSS3. Od kiedy zobaczyłem to:
zostałem fanem, ale przegryzanie się przez te rozstrzelone w sieci zasoby aż prosi o jakieś dobre zreferowanie co fajniejszych elementów.[/quote]
To powyższe – wypas; teraz dodatkowo zbieram szczękę z podłogi po zobaczeniu http://beta.theexpressiveweb.com
To ja bym mógł powiedzieć trochę o refaktoryzacji i tym jakich mechanizmów można używać, żeby controller naprawdę był chudzielcem, a model grubasem i żeby można było do tego napisać jakieś sensowne testy
Spróbuję przygotować jakąś aplikację full of filfy code i trochę naklepać kodu komentując to, co robię :>
Nie wiem, czy zachwycę wyjadaczy, ale początkującym się z pewnością przyda.
Czyżby ostatni trend do oddzielania logiki biznesowej od warstwy ActiveRecord (spory post Piotrka Solnicy itd.)? Jestem za!
Szykuje się gruby WRUG
Tymczasem w Techlandzie http://gry.onet.pl/wiadomosci/problemow-techlandu-ciag-dalszy,1,4843961,artykul.html
http://www.google.com/search?q=dead+island+feminist+whore
Ja się tak trochę oftopikowo wtrącę odnośnie moich doświadczeń i w kwestii tematów na prezentacje, ale na SRUG-u. Na pierwsze spotkanie poszedłem we wrześniu zeszłego roku wiedząc tylko tyle, że coś takiego, jak Ruby i Rails istnieją. Poruszane tematy były dla mnie totalną abrakadabrą ;-). Ale atmosfera była na tyle fajna, że dwa miesiące później, na kolejnym spotkaniu, prowadziłem talka o interfejsach użytkownika (tu jest widjo, obraz straszliwy, ale słychać mnie i widać slajdy, krytyka mile widziana - http://vimeo.com/17488524). Bardzo polecam robienie takich prezentacji, jeśli ktoś ma pojęcie o UI, UX, IA, albo o jakichkolwiek rzeczach okołodeveloperskich - ludzie chętnie słuchają. Ja byłem mile zaskoczony i zapewne dzięki temu coraz więcej skrobię w Railsach (na razie prywatne rzeczy) po kątach.
O, jakoś mi umknął ten post :). Ja nie poszedłem tak daleko - tzn. mam u siebie część rzeczy tak zrobionych (tym bardziej, że w rails 3 wszystko nie związane z bazą danych zostało przecież pchnięte do ActiveModel, co znacznie ułatwia sprawę), ale nie aż tak dokładnie. Dzięki, poczytam jeszcze o tym i podkręcę trochę w takim razie :>.
Super, że wszyscy teraz chcą na najbliższym wrugu coś opowiedzieć. Naprawdę się cieszę, ale nie zapominajcie, że po październiku jest listopad. Naprawdę nie musisz być Tomashem, żeby o czymś opowiedzieć na Wrugu.